Antalet fall av malignt melanom fortsätter öka
– Man kan ju undra när ökningen ska avta men än så länge ser vi ingenting som tyder på en tillbakagång av hudcancer. Och med tanke på att de ändrade solvanorna som vi kan se sedan drygt 20 år tillbaka i tiden, som att man till exempel åker på solsemester mitt i vinter samt att man ligger ute och pressar varma soldagar, inte avtar så tror jag tyvärr inte att vi har sett toppen än, säger Mats Berg, docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken, Sörmland.
Behövs jätteinsatser mot hudcancern
Han berättar för Netdoktor att det förmodligen behövs jätteinsatser för att få bukt med ökningen. Han menar att det i princip behövs insatser i stil med de åtgärder som Australien vidtagit, som under lång tid haft dubbelt så hög hudcancerfrekvens jämfört med övriga västvärlden.
– I Australien har man formligen bombarderat befolkningen med information om riskerna med för intensivt solande, och hudcancern malignt melanom. Tyvärr är vi inte riktigt där än i Sverige, jag tror det krävs tuffare åtgärder för att vi ska se en minskning. Många är redan i dag medvetna om riskerna och är försiktiga, men det är inte tillräckligt många.
Nya vanor ökar risken för hudcancer
En av de absolut största anledningarna till den ständiga ökningen är att svenskar rent generellt vistas mer inomhus i dag än förr i tiden, för att sedan under korta perioder sola väldigt intensivt, vilket ökar risken för brännskador.
– Det är inte antalet soltimmar som ökar risken för malignt melanom, utan det farliga är att bränna sig. Det bästa man kan göra för att minska risken är att vistas utomhus under hela året och inte vara innesittande hela vintern för att sedan pressa i solen under sommaren. Jag skulle inte heller rekommendera att fara till till exempel Thailand mitt i vintern då man är som vitast, utan då är det bättre att ta en sådan semester i september då man förhoppningsvis byggt upp ett långsamt skydd under sommaren. Och under högsommaren i Sverige bör man försöka undvika att vistas i den stekande solen mellan 11.00 och 15.00.
Osäkert om krämer skyddar mot malignt melanom
Samtidigt märks ett ökat intresse bland svenskar för att skydda sig mot solens strålar. Till exempel har försäljningen av solskyddsmedel närapå fördubblats mellan 2003 och 2008, men hur effektiva är egentligen olika solskyddskrämer?
– Solskyddsmedel är ju bra mot slitage av huden, åldrande av huden och snällare former av hudcancer. Men, det är väldigt viktigt att påpeka, och att ha i åtanke, att det inte finns några vetenskapliga studier som pekar på att solskyddskrämer faktiskt skyddar mot den elakartade hudcancerformen, malignt melanom. Trots att krämerna kan hjälpa mot de värsta, synliga, brännskadorna så finns det alltså inga belägg för att de minskar riskerna för malignt melanom. Det enda, och bästa sättet är helt enkelt att vistas med måtta i solen.
Avslutningsvis påpekar Mats Berg att det viktigaste är att försöka tänka klokt när solen och värmen gör sig påmind.
– Visst är det skönt med sol och värme och vi behöver det, särskilt här i norden där vi annars har det ganska solfattigt. Solen har även många positiva hälsoeffekter som vi människor behöver, men man måste också vara medveten om riskerna med för intenvist solande. Men, för den delen ska man inte sitta inne hela dagarna utan njut av värmen - men gör det med måtta. Sitt inte för stilla i solen och skydda dig med till exempel en t-shirt, avslutar Mats Berg, docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken, Sörmland.
Få koll på bältros – behandling, vaccination och samsjuklighet
Idag finns ingen botande behandling mot bältros, däremot finns det behandling som kan lindra den smärtan och förkorta sjukdomsperioden. Man kan även förebygga bältros genom vaccination.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu