Forskning: Vaccin mot akne på väg
“Våra resultat kan få stor betydelse för hundratals miljoner individer som lider av akne”, säger Chun-Ming Huang, en av forskarna bakom studien. Läkemedelsvärlden rapporterar om den nya behandlingen.
Ett forskarteam från University of California i San Diego är på god väg att utveckla ett helt nytt behandlingskoncept mot akne.
Bakterien Propionibacterium acnes tillhör den normala bakterieflora i huden. Hos personer som drabbas av akne täpps hudens talgkörtlar till, bland annat på grund av ökad talgproduktion. Det som händer då är att det bildas pluggar i talgkörtlarnas utgångar, vilket ökar tillväxten av denna bakterie.
Propionibacterium acnes utsöndrar i sin tur ett toxin som kallas Christie-Atkins-Munch-Peterson (CAMP)-faktorn. Forskarna har nu upptäckt att detta toxin orsakar inflammation. Denna inflammation lyckades forskarna dämpa genom att tillföra så kallade monoklonala antikroppar riktade mot CAMP-faktorn.
Ersätta dagens behandlingar mot akne
Hittills är studierna baserade på försök på möss samt genom att testa metoden på mänskliga hudceller. Nu hoppas forskarteamet kunna gå vidare till kliniska studier av ett vaccin.
– Om metoden även fungerar i storskaliga kliniska studier, kan våra resultat få stor betydelse för hundratals miljoner individer som lider av akne, sade Chun-Ming Huang, en av forskarna bakom studien.
Han menar att dagens behandlingsmetoder sällan är effektiva och många drabbas av biverkningar. Därför behövs nya, säkra och effektiva terapier.
Det som återstår är att säkerställa att det går att hämma bakteriens aktivitet utan att rubba viktiga funktioner i huden.
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/immunterapi-kan-bli-ny-behandling-vid-akne/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu