Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bilder på hudsjukdomar och hudåkommor

Här kan du se bilder på flera olika vanliga hudsjukdomar och hudåkommor. Bland annat hudcancer, svamp, eksem, olika orsaker till håravfall, skabb, bristningar, hs och fjällros. Till alla bilder finns också omfattande fakta skriven av experter inom respektive område. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-10-22

Annons

Du hittar hudsjukdomarna och hudåkommorna i bokstavsordning. 

Alopeci – håravfall

Alopeci betyder håravfall. Att man tappar hår kan bero på ett flertal olika orsaker. De vanligaste typerna av håravfall är Alopeci areata och Androgen alopeci. Alopeci areata betyder fläckvis håravfall och innebär att man antingen tappar håret delvis eller helt. Typiska symtom börjar med att man på relativt kort tid tappar hår fläckvis. Androgen Alopeci betyder manligt håravfall, är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon gång i livet.  

Annons
Annons

Läs mer om Alopeci (håravfall) >> 

Se mer om manligt håravfall lite längre ned på denna sida

Pityriasis rosea – Fjällros

Pityriasis rosea är en vanlig och helt ofarlig hudsjukdom som oftast uppträder under vår och höst, särskilt hos barn och yngre vuxna. Fjällros orsakas av ett virus, men smittar inte till närstående. Utslagen ger oftast inte upphov till något obehag alls men ibland förekommer lättare klåda, framförallt vid bad.

Läs mer om symtom och behandling vid Pityriasis rosea (Fjällros) >>

Annons
Annons

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Hidradenitis suppurativa (HS)

Bild på Hidradenitis suppurativa (HS, acne inversa, hidradenit)

Hidradenitis suppurativa (HS, acne inversa) är en kronisk hudsjukdom som uppstår i hudveck där man har vätskeavsöndrande körtlar. Symtom på HS är återkommande smärtande, ärrbildande aknelika (ibland stora bölder) förändringar i hudveck, framför allt armhålor och ljumskar. Tillståndet vid HS har en tendens att förvärras och man kan då utveckla stora bölder med variga flytningar och omfattande ärrbildning. HS debuterar ofta i puberteten och kommer och går.

Läs mer om symtom, medicinsk behandling och kirurgisk behandling av HS >>

Hudbristningar - Striae distensae

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper parallellt i huden och som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland knän. Det rör sig om områden där huden inte "hunnit med" någon form av storleksökning och därför blivit övertänjd.

Läs mer om hudbristningar – striae distensae >>

[ReadMoreLinkBoxThird]

Hudcancer - basaliom och skivepitelcancer

Basaliom kallas även för basalcellscancer, men ger i princip aldrig några metastaser (dottertumörer). Basaliom utgår från hornhudens nedersta (basala) tillväxtlager och är mycket vanligare än både malignt melanom och skivepitelcancer i huden. Basaliom förekommer i stort sett enbart på solexponerade hudområden som ansiktet och överkroppen och kräver behandling för att inte sprida sig. Skivepitelcancer sitter oftast i områden som solbestrålats. Den kan sprida sig via blod- och lymfbanor och ge metastaser.

Läs mer om hudcancer – basaliom och skivepitelcancer här >>

Hudcancer – Malignt melanom

Det är inte farligt att bli brun men det är farligt att bli bränd! Brännskador i solen, framför allt hos barn ökar risken för malignt melanom (elakartad hudcancer). Var därför noga med att smörja in dig under solsemestrar och soliga vinterdagar i skidbacken.Man kan bli rynkig och få icke-elakartade hudtumörer av att vistas mycket i solen, men den elakartade hudcancern - malignt melanom - anses uppkomma i första hand om man bränt sig mycket och ofta.

Läs mer om symtom på hudcancer malignt melanom >> 

Jästsvampsinfektion i huden – candida

Candida är en hudinfektion som huvudsakligen orsakas av jästsvampen Candida albicans. Infektionen kan i princip drabba alla delar av vår hud och våra slemhinnor. Svampen föredrar dock fuktiga och varma omgivningar, som till exempel hudveck (ljumskar, armhålor och hudvecken under brösten.

Läs mer om varför man får candida, symtom och behandling >>

Manligt håravfall

Manligt håravfall eller som det också kallas Androgen Alopeci är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon i livet. Lite förenklat kan man säga att könshormonet (DHT) leder till att hårsäckarna skumpnar och inte längre klarar sin uppgift.

Läs mer om behandling av manligt håravfall och om kvinnligt håravfall >>

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Mjäll (döda hudavlagringar från hårbotten) är att betrakta som ett normalt tillstånd medan mjälleksem är ett rodnat, fjällande eksem i hårbotten och ofta även på andra ställen på huden. Mjälleksem förekommer antingen hos spädbarn eller hos vuxna och brukar sitta på typiska ställen på huden där man har mycket talgkörtlar.

Läs mer om symtom och behandling vid mjälleksem >> 

Skabb

Skabb är en smittsam hudåkomma som orsakas av ett spindeldjur som sprids framför allt via hudkontakt. Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar små gångar där de lägger ägg. Det tar cirka 3 veckor från det att man blir smittad, tills dess klådan börjar. Klådan är stundtals så svår att blödande sår uppstår och att det kan bli svårt att sova – klådan är oftast värst just på kvällen.

Läs mer om behandling av skabb >>

Solskador

Symptomen på att man bränt sig är att huden svider och rodnar. Detta sitter i några dygn, men man märker det först från cirka 6 timmar efter solexponeringen. Ibland kan vätskefyllda blåsor uppstå. Efter några dagar torkar dessa upp och fjällar av. Ibland kan det vara svårt att känna om solen är stark eller inte när vi vistas i solen. Var extra observant vid lite blåst och svala – för då märks värmen inte alltid av.

Läs mer om solskador och ta del av råd och tips på vad man kan göra om man bränt sig >>

Svamp i hårbotten

Svamp i hårbotten orsakas av en infektion av hudsvampar (dermatofyter). Svamp i hårbotten påträffas nästan uteslutande hos barn. Orsaken till detta tros vara att den ökade talgproduktionen hos vuxna människor hämmar svampens tillväxt. Svamp i hårbotten kan också förekomma hos personer med sänkt immunitet på grund av sjukdom eller medicinering.

Läs mer om hur svamp i hårbotten smittar och om behandling >>

Vårtor

Vårtor är en virusinfektion i huden. Det är vanligt att man får vårtor på händer och fötter. Vårtor är ovanligt hos barn under tre år, men sedan ökar frekvensen. Cirka 5-10 procent av barn mellan 4-6 år har vårtor, medan 15-20 procent av ungdomar mellan 16-18 år drabbas. Vårtor förekommer oftare hos personer med immunbristsjukdomar eller som behandlas med immunhämmande läkemedel.

Läs mer om hur vårtor smittar och hur de kan behandlas >>

 

Se också: Hudutslag och prickar hos barn >>


Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Leena 2023-08-15 11:14 (18 månader sen)

    Tack rör läkare jasmin jag fick tid till sköterskan men ber läkaren tag odling du får 10 poeng för din svar och väldigt uppförande mvh Leena

  • Avatar Elhadi 2021-05-10 19:03 (4 år sen)

    Hej jag tror jag har den svamp. Pityriasis rosea (fjällros) vad kan man tar medicin och vad heter den kräm eller champo. Mvh ????

  • Avatar Ann-Catrin 2020-07-18 12:43 (5 år sen)

    har enorm klåda under båda armarna ofta..det kliar så det blir helt rött..vad beror detta på..jag har hypotyreos, fibromyalgi..har problem nu med halsen andfådd..sköterskan hos halsläkaren trodde det var magmunsbråck, men vet ej..har dessutom värk i kroppen jämnt, viktnedgång..också..ingen ork i kroppen..vad beror detta på , kan det vara nån blodsjukdom?

  • Avatar Tidigare användare 2020-06-15 23:28 (5 år sen)

    Hej har utslag på hakan och näsan, eller det är så att skinnet vill inte sitta kvar , blir röda utslag , och lite torrt, fått av läkare att smörja med förvarets hudsalva , blir inget bättre med Vad jag än smörjer mer , skulle det bli lite skinn som fastnar så försvinner det när man tvättar och torkar sig, speciellt på hakan, där ”halkar” tom salva av vill inte sitta kvar

  • Avatar Tidigare användare 2020-06-15 18:19 (5 år sen)

    Hej, min bror har vårtliknande knölar på händer och fingrar och den första han fick för ca 2 år sedan har vi behandlat som en vårta med vårtmedel och har testat att ta nagellack på, men den har bara blivit större och nu har han ca 8 stycken sammanlagt på båda händer. Hade gärna velat veta vad det kan vara och hur man kan behandla detta?

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-6 10:24 (5 år sen)

    har fått utslag påbenet strax ovanför knät ser ut som ett oläckt sår som är ljust rött något fördjupad har varit på vårdcentral o fått salva locoid lipid att smörja med hjälper föga tack för svar!

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-27 08:36 (6 år sen)

    Hej jag har problem som liknande har bild det är mycket mjöl min håret och alla hår är tappat . Snälla hjälpa mig ! MVH NAJMUL TEL . 0794434727

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 17:09 (6 år sen)

    Har något som kallas nervo Dermit .En fruktansvärd klåda såg ingen bild på den här haft i 25 år värst är på smalbenet.Har nog provat de mesta inget tycks hjälpa.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 17:53 (6 år sen)

    Har haft klådexem i 25 år bra till ock från provat de mesta fruktansvärd klåda lite överallt på kroppen utom i hårbotten o ansikte Kallas för Negro Dermit (kan vara felstavat)kan inte finnas värre klåda.va ingen bild på detta.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-16 11:15 (6 år sen)

    Jag får små prickiga Rosa utslag lite upphöjda flera i grupp. På foten har dom kliat. Nu även på armen ca 4 stycken som ej kliar. Ibland små Rosa fläckar som blir torra men ej kliar. Är detta farligt. Hur behandlar man. Sitter kvar flera veckor. Fläckarna längre.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.