Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Endokrinologi – hormonrubbningar

Hormoner bildas i endokrina körtlar. Tillsammans med nervsystemet samordnar och kontrollerar hormonerna funktionerna i kroppens olika vävnader och organ, så att de samverkar på ett adekvat och effektivt sätt.


Uppdaterad den: 2024-12-30

Annons

Vad är ett hormon?

Hormon är kemiska budbärare som produceras i organ som kallas för hormonproducerande (endokrina) körtlar. Dessa körtlar är egentligen hormonproducerande celler som är samlade runt blodkärl. Hormon utsöndras direkt till blodet och inte via kanalsystem, vilket är vanligt för andra typer av körtlar. Tillsammans med nervsystemet samordnar och kontrollerar hormonerna funktionerna i kroppens olika vävnader och organ, så att de samverkar på ett adekvat och effektivt sätt.

Annons
Annons

Hormonutsöndringen

Ett hormon frisätts till blodet, som transporterar det till alla delar av kroppen, men det verkar bara i bestämda delar av kroppen. Dessa delar betecknas som målorgan. Mängden hormon som insöndras till blodomloppet bestäms av kroppens behov av hormonet vid den särskilda tidpunkten. Hormonnivåerna i blodet ändras som en följd av till exempel en infektion, stressfyllda situationer och förändringar i blodets kemiska sammansättning. I vissa fall reglerar ett hormon mängden av ett annat hormon i kroppen. Som exempel kan nämnas att hormoner från hypofysen reglerar hormonproduktionen i många endokrina körtlar.

Hypofysen och hypotalamus

Hypofysen är en jordnötsstor körtel som sitter på undersidan av hjärnan bakom ögonen. Hypofysen har en central roll i samordningen av funktionerna i de olika endokrina körtlarna, men styrs i sin tur av hypotalamus som ligger ovanför hypofysen. Hypotalamus registrerar mängden hormon i blodet och fångar upp signaler som styr anpassningen av hormonproduktionen. Från hypotalamus går sedan meddelanden till hypofysen om att ändra insöndringen av hormon som reglerar hormonfrisättningen från de endokrina körtlarna i kroppen.

Annons
Annons

De endokrina körtlarna

De viktigaste endokrina körtlarna i kroppen är hypofysen, sköldkörteln (tyreoidea), bisköldkörtelarna (paratyreoidea), bukspottkörteln (pankreas), binjurarna och könskörtlarna, som är olika för de två könen: kvinnor har två äggstockar (ovarierna) och under graviditet också moderkaka (placenta). Män har två testiklar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.