Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”
Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.
Hur länge kan man behandlas med östrogen?
Läsarfråga:
Hej! Jag har precis börjat med östrogenbehandling. När vet man när man ska sluta? Hur blir det då? Vänligen Linda
Gynekologen Eva Rylander svarar:
Enligt rekommendationer idag kan man fortsätta i 10 år utan att det finns ökad risk för allvarlig sjukdom. Snarare är det så att östrogen skyddar mot främst hjärtkärlsjukdom och till exempel mot benskörhet bland annat. Sedan beror det på hur gammal du var när du började. Yngre kvinnor bör använda hormonet under fler år än äldre.
Svettas och fryser - vad kan man göra åt det?
Läsarfråga:
Hej, jag är 55 år har har inga speciella besvär förutom att jag växelvis blir väldigt varm och i nästa minut fryser. Kan man åtgärda detta med hormoner eller går det med åren över av sig självt? Tack! / Anneli
Gynekologen Eva Rylander svarar:
Om besvären uppstod i samband med menopaus kan det kanske vara övergångsbesvär och då kunde du prova hormonbehandling. Be om tid hos läkare som också kan ta prov på sköldkörtelfunktionen till exempel.
När kommer svettningarna - före eller efter mens?
Läsarfråga:
Kommer svettningarna innan mensen upphör helt eller när mensen varit borta en längre tid ? Jag blir mest varm svettig på huvudet, blir riktigt svettig. Vilken hjälp finns?
Gynekologen Eva Rylander svarar:
En del kvinnor börjar svettas redan innan mensen upphört för gott. Sista tiden innan menopaus (den dag i kvinnans liv då hon har sin allra sista mens) kan hormonnivåerna gå upp och ner och periodvis, då hormonnivån är låg, kommer svettningar. När hormonnivån stiger igen kan det komma mens.
Östrogen i tablettform, som plåster eller som gel brukar hjälpa. Du behöver söka läkarhjälp för att få recept.
Har man lättare att få svampinfektioner under klimakteriet?
Läsarfråga:
Hej! Jag är 45 år och börjar väl närma mig klimakteriet. De enda symptom jag märkt än är svettningar under natten. Men jag har besvärats av ständiga svampinfektioner och bakteriell vaginos i över två år nu och har behandlats med svampmedel i långa perioder senaste året. Ingenting hjälper.
Jag har fått råd av en allmänläkare att börja med östrogen lokalt. Men min gynekolog tycker att jag ska undvika östrogen på grund av svampinfektionerna. Jag tycker inte själv att jag har torra slemhinnor. Däremot har vi stoppat menscykeln genom att jag äter mellanpiller, men gestagenet gör kanske varken till eller från för svampinfektionerna.
Vad tror du om detta? Har man lättare att få svampinfektioner när man kommer i klimakteriet eller kan det till och med vara så att man slipper dem då?
Gynekologen Eva Rylander svarar:
Svamp behöver östrogen för att överleva. Kvinnor som inte har mens längre och som inte heller använder östrogentillskott, varken systemiskt eller lokalt, har inte svamp i vagina (men kan ha det på andra ställen som i till exempel ljumskarna).
Du bör sluta med minipiller (du skriver mellanpiller) det är gestagen och svamp trivs även med det hormonet.
Är smärtan i kroppen relaterade till klimakteriet?
Läsarfråga:
Jag upplever att jag får ont i kroppen på ett annat sätt nu efter klimakteriet. Träningsvärk, som tidigare ändå kunde kännas lite skön, är nu mer långvarig och jag är stel under längre tid efter träning. Att träna har blivit så obekvämt efteråt att jag verkligen drar mig för att röra mig, vilket förstås inte alls är bra.
Är detta alls relaterat till klimakteriet? Och vad kan jag göra för att slippa ömmande muskler och stelhet under så många dagar efter ett träningspass?
Gynekologen Eva Rylander svarar:
En del kvinnor får ledbesvär av östrogenbrist postmenopausalt. Östrogentillskott i form av tabletter eller plåster kan hjälpa i dessa fall. Hormonet ökar mängden ledvätska som kan vara en anledning till värk och stelhet.
Be en läkare skriva ut ett östrogenpreparat för tre månader. Hjälper det inte, så är det inte östrogenbrist som förklarar dina besvär.
Frågorna kom in under en chatt
Frågorna här ovan är ett axplock från de frågor som kom in under en chatt som hölls den 5 mars 2019. Vill du läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället? Läs mer här: Gynekologen svarar på dina frågor om klimakteriet
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu