Hormonsjukdomar
Senast publicerade artiklarna
-
Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”
Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.
-
Läsarfråga: ”Har min sambo en sköldkörtelrubbning?”
Kan man lita på att blodproverna visar på sköldkörtelrubbning? Vilken behandling behövs om man både har hypotyreos och benskörhet samtidigt? Och är det medicinen eller sköldkörtelsjukdomen som gör att håret blir tunnare? Här svarar allmänläkaren Kenneth Ilvall på läsar...
2 Kommentarer
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Manlig hypogonadism (testosteronbrist)
Diagnosen manlig hypogonadism kan ställas utifrån symtom och tecken som talar för testosteronbrist i kombination med låga testosteronvärden i blodet.
-
Hypotyreos
För lite sköldkörtelhormon leder till att kroppens ämnesomsättning sjunker och kan i början ge symtom som trötthet, nedstämdhet och frusenhet. Senare kan olika symtom förekomma, som depression, torrt hår, röstförändringar och smärta i muskler och leder.
-
Hypertyreos
Hypertyreos är en sjukdom som beror på ökad produktion av hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som bildas i sköldkörteln.
-
Struma, symtomguide
Struma innebär att sköldkörteln är förstorad. Struma kan förekomma vid låg ämnesomsättning (hypotyreos), vid normal ämnesomsättning eller vid för hög ämnesomsättning (hypertyreos).
-
För hög kalciumnivå, symtomguide
Den vanligaste orsaken till för hög kalciumnivå är överaktivitet i bisköldkörtlarna.
-
För låg kalciumnivå, symtomguide
För låga kalciumnivåer i blodet kan leda till muskelryckningar och psykisk ohälsa. Här kan du läsa mer om bakomliggande orsaker.