Sinus caroticus syndrom
Sinus caroticus syndrom orsakar kortvariga episoder av yrsel och svimning, men man återfår medvetandet nästan omedelbart i liggande ställning.
Vad är sinus caroticus syndrom?
Sinus caroticus är ett område med tryckreceptorer som sitter i den stora halspulsådern (carotisartären, arteria carotis) på höger och vänster sida om halsen under hakan. Vid sinus caroticus syndrom är dessa tryckreceptorerna överkänsliga vilket leder till yrsel och ibland svimning.
Tillståndet är sällsynt före 50-årsåldern men frekvensen ökar med åldern och med förekomst av andra samtidiga hjärt-kärlsjukdomar och sjukdomar i hjärnan (exempelvis Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom). Knappt 10 procent av personer mellan 70–80 år och 40 procent av personer äldre än 80 år har överkänslig sinus caroticus.
Symtom
Tillståndet medför kortvariga episoder med yrsel och svimning men personen återfår medvetandet nästan omedelbart i liggande ställning. Tillståndet utlöses ofta av vridning av huvudet och ibland i samband med rakning eller användning av skjorta med trång halskrage. Den drabbade kan ha förkänningar till svimning i form av illamående, svettning, yrsel, huvudvärk och hjärtklappning. Tillståndet kan vara orsaken till oförklarliga fall och svimningar hos äldre personer.
Orsak
Information om förändringar i sträckning och tryck inne i halspulsådrorna registreras av tryckreceptorerna i sinus caroticus och skickas vidare via nerver till cirkulationscentrum i hjärnstammen. På så sätt får hjärnan information som behövs för att reglera puls och blodtryck. Vid sinus caroticus syndrom är tryckreceptorerna överkänsliga så att de reagerar på vardagliga aktiviteter som kan råka trycka på halspulsådern, exempelvis rakning eller huvudvridning. Hjärnan skickar signaler om att pulsen och blodtrycket ska sjunka trots att det inte är nödvändigt. Detta leder till svimningskänsla eller svimning.
Diagnos
Det finns många olika orsaker till svimningskänsla eller svimningar. Vid utredning kontrolleras blodtrycket och läkaren lyssnar på hjärta och lungor. För att bedöma hjärtat tas vanligen ett EKG. Ofta görs dessutom en enkel neurologisk undersökning med test av vissa reflexer, känsel och muskelstyrka. I vissa fall, men inte alltid tas blodprover.
Om det är en stark misstanke att symtomen beror på sinus caroticus syndrom görs ibland ett massagetest på tryckreceptorerna på halsen. Om testet utlöser ett yrselanfall, ett uppehåll av hjärtslagen i mer än tre sekunder och ett kraftigt blodtrycksfall, så bekräftas diagnosen. Massagetestet är inte helt ofarligt och det rekommenderas att det utförs av en läkare med erfarenhet och med lämplig övervakningsutrustning. Om patienten har en trång halspulsåder eller de senaste tre månaderna har haft en stroke, TIA eller hjärtinfarkt får testet inte utföras.
Behandling av sinus caroticus syndrom
Målet med behandlingen är att minska risken för att få nya yrsel- och svimningsanfall. I de flesta fall räcker det med att patienten känner till tillståndet och undviker situationer som kan utlösa ett anfall – plötsliga huvudrörelser, kraftiga rörelser av nacken i sidled, trång skjortkrage och eventuellt rakning.
Det finns inga läkemedel som ger långsiktig hjälp mot tillståndet. I undantagsfall händer det att en patient är så illa drabbad att det är nödvändigt att operera in en pacemaker.
Prognos
Sinus caroticus syndrom är ett ofarligt tillstånd. Det ökar inte risken för dödsfall. Kunskap om tillståndet och försiktighet med aktiviteter som kan utlösa ett anfall, gör att anfallsfrekvensen sjunker.