Åderbråck under graviditet
Vad är åderbråck under graviditet?
Åderbråck är utvidgade, slingrande blodkärl (vener) strax under hudytan som är särskilt vanliga på benen och insidan av låret. Åderbråck kallas på läkarspråk för varicer. Vissa får även åderbråck runt ändtarmen, så kallade hemorrojder, och man kan även få åderbråck i underlivet (runt könsöppningen och på blygdläpparna).
Symtom
De flesta gravida kvinnor med åderbråck har inget obehag av åderbråcken, men vissa får problem med att det bränner eller värker och att benen känns tunga. Detta gäller särskilt kvinnor som i arbetet står upp långa perioder under arbetsdagen.
Hemorrojder kan orsaka smärta och börja blöda. Åderbråck i underlivet/blygdläpparna orsakar vanligtvis små besvär utöver de rent kosmetiska, men vissa upplever en svidande smärta som ofta förvärras under dagen. Åderbråck i underlivet kan ge något kraftigare blödning under födseln om slidöppningen behöver klippas för att vidgas (episiotomi).
Orsak
Många kvinnor med åderbråck under graviditeten har haft åderbråcken även innan de blev gravida. En graviditet förvärrar ofta tillståndet då den gravida livmodern trycker på huvudkärlen som leder blodet från benen och upp till hjärtat. Detta leder till ett ökat tryck inne i blodkärlen (venerna) i benen, runt ändtarmen och i underlivet. Dessutom fördubblas blodmängden under graviditeten, något som ytterligare bidrar till att öka trycket i venerna. Stigande värden av könshormonet progesteron får venernas kärlväggar i benen att ge efter, vilket ökar risken för att utveckla åderbråck.
Kvinnor som har familjemedlemmar med åderbråck löper större risk att få åderbråck än de som inte har tillståndet i familjen. Andra riskfaktorer är:
- Flerbarnsgraviditet – detta ökar ytterligare trycket på blodkärlen i bukhålan och därmed kärlen i benen, runt ändtarmen och i underlivet.
- Övervikt eller stor viktökning under graviditeten.
- Längre perioder i stående eller sittande ställning än vad som kan anses som normalt.
Diagnos
Diagnosen ställs genom att läkaren kan se framträdande, slingrande vener på exempelvis fötterna och benen. Vid behov av ytterligare undersökning är ultraljud den metod man föredrar att använda.
Behandling
Det är något osäkert i vilken grad det går att förhindra att åderbråck utvecklas under graviditeten. Det finns dock åtgärder som man kan vidta för att minska hur allvarliga åderbråck blir under graviditeten. Här följer några enkla råd för att behandla och begränsa utvecklingen av åderbråck:
- Var noga med vikten! Undvik att öka alltför mycket i vikt. Hög vikt ökar risken för åderbråck.
- Motionera regelbundet. Det förbättrar cirkulationen och minskar risken för att blodflödet minskar i venerna.
- Ha benen i högläge så fort möjlighet ges. Det är viktigt oavsett om man arbetar vid skrivbordet, slappnar av i en stol eller ligger i sängen om natten. Man minskar på så vis trycket i venerna.
- Man ska undvika att stå eller sitta still för länge och ta frekventa pauser för att röra på sig och sträcka på benen när man sitter eller står och arbetar. På så vis minskar man trycket i venerna och stimulerar cirkulationen. Vifta regelbundet på tårna och böj musklerna, vilket förbättrar blodomloppet i benen.
- Skaffa kompressionsstrumpor. Det minskar både venernas utbuktning och motverkar svullna ben. Man bör dra på strumporna innan man lämnar sängen och sätter ner benen på golvet på morgonen – då får man störst effekt. Ha på strumporna hela dagen. Strumporna kan kännas obekväma och tjocka och varma i varmt väder, men detta är utan tvekan det bästa sättet för att undvika att åderbråcken förvärras.
Om man upplever åderbråcken som ett problem efter att graviditet och barnsängstid är över ska man kontakta sin läkare. Tillsammans kan ni utvärdera behovet av remittering till kirurg för eventuell kirurgi, skum- eller laserbehandling. Om man överväger operation är det bäst att vänta till man inte vill föda fler barn. Det kan lätt uppstå nya åderbråck under senare graviditeter och då är man tillbaka på ruta ett.
Läs om behandling av hemorrojder.
Prognos
Åderbråck är ofarligt, oavsett var åderbråcken befinner sig.
För de flesta blir åderbråcken betydligt mindre framträdande tre till fyra månader efter att graviditeten är över. Vissa upplever dock att åderbråcken kvarstår. Åderbråck orsakar vanligtvis små besvär men kan upplevas som kosmetiskt störande. Även om risken för blodpropp är lite större hos dem med åderbråck jämfört med dem utan, är risken liten för att det ska bildas blodproppar i åderbråcken. I vissa fall kan det uppstå en kärlinflammation i de ytliga venerna i benen, men inte heller detta är ett allvarligt tillstånd.