Uthållighetstävling ökar risk för hjärtstopp
Forskare i Uppsala har undersökt de totalt 20 hjärtstopp som inträffat bland 926 350 Vasaloppsåkare mellan åren 1922 och 2010. Det är ungefär ett fall av hjärtstopp per 300 000 timmar i spåret.
– Som tidigare visats för långdistanslöpare är risken för att så att säga dra en nitlott och få hjärtstopp under Vasaloppet alltså mycket liten. Jämfört med under mer normal aktivitet är dock risken mångdubbelt högre. Ute i samhället är frekvensen hjärtstopp inte ens ett fall per tio miljoner levnadstimmar, säger docent Stefan James vid Uppsala kliniska forskningscentrum och Akademiska sjukhusets hjärtklinik till UNT.
Hjärtstopp under hård fysisk ansträngning drabbar vanligtvis inte vem som helst. Av de 20 personer som fick hjärtstopp under Vasaloppet visade det sig att alla utom en hade någon form av sjukdom i hjärtats kranskärl eller hjärtmuskeln.
– Den totala nyttan av att vara fysiskt aktiv är mycket större än risken för hjärtstopp. För en del finns dock skäl att låta kolla hjärtat innan de anmäler sig till Vasaloppet eller någon annan uthållighetstävling, säger James.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu