Tydligare riskmarkörer ska hittas för hjärt- och lungsjukdomar
Nästa år startar en studie vid Universitetssjukhuset i Linköping som ska pågå i två eller tre år. Närmare 5 000 patienter kommer att undersökas inom projektet som ingår i Swedish CardioPulmonary bioimage Study, SCAPIS. Deltagarna är mellan 50 och 65 år och varje patient får genomgå noggranna kontroller som varar i två dagar. Bland annat undersöks hjärtat och lungor i en datortomograf och magnetkamera, det blir ultraljudsundersökningar av halskärl samt spirometri där lungfunktionen studeras.
Resultatet samlas i en nationell databas som därefter finns tillgänglig för forskning under en lång tid framöver. Förhoppningen är att hitta tydligare riskmarkörer för hjärt-, kärl- och lungsjukdomar, samt kartlägga fler mekanismer bakom sjukdomsförloppen.
Ett specifikt mål är dessutom att se om det finns skillnad i insjuknande mellan olika socioekonomiska grupper. Datainsamlingen ska starta om ett år, i oktober 2015, och projektet leds av professor Carl Johan Östgren vid Universitetssjukhuset i Linköping.
SCAPIS är en storskalig vetenskaplig studie där totalt 30 000 personer ska undersökas i åldrarna 50-65 år. Datainsamling har redan inletts vid universitetssjukhusen i Göteborg och Malmö. SCAPIS drivs av Hjärt- och lungfonden och det insamlade materialet hoppas ge en unik kunskapsbank som kan ligga till grund för nya behandlingar av hjärt-, kärl-, och lungsjukdomar.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu