Syrgasbehandling kan göra mer skada än nytta
Vanligtvis ges hjärtinfarktpatienter syrgas, men nu visar en ny stor forskningsgenomgång att det inte finns några belägg för att behandlingen vare sig lindrar eller läker. Det är forskare knutna till det välansedda Cochrane-institutet som gått igenom forskningen på området och funnit att det saknas stöd för att behandlingen fungerar. Tvärtom finns det tecken på att syrgas kan ha motsatt effekt, rapporterar Vetenskapsradion.
– Det första som slår en är att det finns väldigt lite studier på området. Och detta på en behandlings om vi använder på hundratusentals patienter över hela världen hela tiden, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet, som läst rapporten, till Vetenskapsradion.  
I Sverige drabbas omkring 26 000 personer årligen av hjärtinfarkt, varav i princip alla behandlas med syrgas. Men enligt genomgången från Cochrane-institutet i England, finns det alltså inga bevis för att syret har positiv effekt. Forskarna pekar i stället på att de få studier som finns faktiskt visar på en ökad risk för dödlighet för dem som behandlas med syrgas. Detta samband baseras på 14 dödsfall, så den tredubblade risken för dödlig utgång som man ser kan lika gärna bero på slumpen, menar forskarna.
David Erling berättar för Vetenskapsradion att det även finns andra studier som visat på att det finns negativa konsekvenser med syrgasbehandling i samband med hjärtinfarkt.
– Det har funnits en tro på att syrgas alltid är av godo, men så är det inte. Nu vet vi att syrgas kan leda till att kärlen som ska försörja hjärtat med blod drar sig samman, det vill säga att blodflödet till hjärtat blir sämre. Och syrgas kan också minska hjärtats förmåga att pumpa blod, säger han.      
Forskarna bakom Cochrane-rapporten menar att det behövs fler studier som utreder vilka effekter syrgasbehandling få på hjärtinfarktspatienter.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu