Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Choklad kan minska risken för förmaksflimmer

Att chokladätande skulle kunna minska risken för stroke har varit på tapeten förut. Nu kommer dessutom nya uppgifter om det bruna guldets positiva egenskaper.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-29

Annons

100 gram choklad i månaden räcker för att minska risken för förmaksflimmer med 10 till 20 procent. Åtminstone är det var danska forskare hävdar i en vetenskaplig studie.

Läs också: Tidig upptäckt av flimmer ger färre fall av stroke 

I studien utgick man från en annan tidigare gjord medicinsk hälsostudie, med över 55 000 män och kvinnor i åldrarna 50-64 vilka bland annat svarat på frågor om sin matkonsumtion.

Annons
Annons

Läs också: 6 tips till dig som har eller misstänker förmaksflimmer

Bland dem kunde man utläsa att de personer som ätit ungefär 100 gram choklad i månaden såg ut att minska sin risk för förmaksflimmer. Det med 10-20 procent. För första gången har man där med sett ett samband mellan minskad risk för förmaksflimmer och chokladkonsumtion.

Viktigt med försiktighet 

Under de senaste åren har det dykt upp flera studier som pekar på chokladenshälsofördelar där man tidigare exempelvis sett att choklad också skulle kunna minska risken för stroke. Dock är det viktigt att vara försiktig. Många är nämligen epidemiologiska studie där man tittar på stora grupper och som själva rapporterat om sin livsstil. Det gör att det är svårt att bedöma exakta effekter, och dessutom är självrapportering befäst med osäkerheter.

Läs också: Kaffe triggar inte förmaksflimmer 

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

Mycket handlar om kakaon 

Det som ändå gör att choklad i det här fallet är extra intressant är att kakaon i chokladen innehåller något som kallas flavonoider. Det här ämnet ser ut att skydda högra förmaken i hjärtat mot inflammation.
Studien publiceras i den medicinska tidskriften Heart.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-05-29 22:57 (8 år sen)

    Har ätit 50 gram mörk choklad (70%-85% kakao) per dag senaste 30 åren. Är 70 år fyllda i år och "pumpen" tickar backe upp och backe ner utan minsta flimmer eller störning. Så slutsatsen blir att hjärtat, i alla fall mitt, tycker om mörk choklad.
    Kan inte annat än att höja Oves bud till 350 gram i veckan för den som har råd och tycke för riktigt mörk choklad av bra kvalitet.

  • Avatar 2017-05-29 22:10 (8 år sen)

    Har ätit 50 gram mörk choklad (70%-85% kakao) per dag senaste 30 åren. Är 70 år fyllda i år och "pumpen" tickar backe upp och backe ner utan minsta flimmer eller störning. Så slutsatsen blir att hjärtat, i alla fall mitt, tycker om mörk choklad.
    Kan inte annat än att höja Oves bud till 350 gram i veckan för den som har råd och tycke för riktigt mörk choklad av bra kvalitet.

  • Avatar 2017-05-29 17:42 (8 år sen)

    Det handlar om att choklad (särskilt mörk) innehåller magnesium som motverkar hjärtarythmier.
    Så ät choklad, gärna 100 gram i veckan!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.