Studie: Blodprov effektivt för att upptäcka förmaksflimmer
Det handlar om ett enkelt test för att mäta en hjärtstressmarkör i blodet hos äldre friska personer. Något som har visat sig vara effektivt för att upptäcka förmaksflimmer, istället för att ta EKG på alla. Det visar svensk forskning som presenteras på ESC-kongressen.
Syftet med att hitta tidigare odiagnostiserat förmaksflimmer är att detta är en riskfaktor för stroke. Risken kan då minska genom att sätta in blodförtunnande läkemedel i ett tidigt skede.
Därför kan det bli aktuellt att införa allmän EKG-screening för att hitta dolt förmaksflimmer. Men enligt forskarna av stora svenska screeningstudien Strokestop 2 är det en ineffektiv metod. Istället bör man först mäta markören NT-proBNP i blodet och därefter selektera ut dem med höga värden för att undersökas med tum-EKG. Det rapporterar Dagens Medicin som är på plats under ESC-kongressen i München.
LÄS MER: Sjuksköterskan Helene svarar på frågor om förmaksflimmer
Tydliga skillnader i grupperna
Studien omfattar 75-åriga stockholmare som antingen lottades till att bjudas in till screening med blodprov eller ingå i en oscreenad kontrollgrupp. De cirka 60 procent av deltagarna som hade högre värde än 125 ng/L fick gå vidare med en mer omfattande egenkontroll med tum-EKG under en tvåveckorsperiod. Personerna med lägre värde fick göra en enkel EKG-kontroll.
Forskarna kunde identifiera förmaksflimmer hos 4,6 procent av de med högt värde på NT-proBNP och knappt något alls hos de med lågt värde. Det motsvarar vad som förväntas av att testa alla med EKG direkt. Men om screening kan bli aktuellt återstår att se.
– Det återstår att bevisa att screeningen på så sätt kan minska strokeförekomsten och gör den det kan det bli aktuellt att införa sådana här kontroller. Vi väntar våra första data på stroke inom några år, säger Katrin Kemp Gudmundsdottir, kardiolog och forskare vid Danderyds sjukhus i Stockholm, till tidningen.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Pulstagning rekommenderas inte
Under kongressen presenterade Kemp Gudmundsdottir och hennes forskarkollegor även data från Strokestop 2-studien som pekar på att pulstagning torde vara ett ineffektivt för att hitta förmaksflimmer. Av de deltagare som hade oregelbunden puls hade endast 6 procent förmaksflimmer. Nästan lika stor del identifierades dessutom hos deltagare som inte hade någon pulsstörning.
– Det här fyndet är relevant eftersom det europeiska kardiologisällskapets egna riktlinjer förordar så kallad opportunistisk pulstagning hos personer äldre än 65 år som ett sätt att hitta dolt förmaksflimmer. Kanske kan våra resultat ändra på detta om de bekräftas i andra studier, säger professor Mårten Rosenqvist, som är en av de ansvariga för Strokestop 2-studien, till Dagens Medicin.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/08/25/blodtest-kan-bli-framtidens-flimmerscreening/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu