Studie: Även måttligt drickande ökar risken för stroke
– Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig, säger Patrik Wennberg, en av forskarna bakom den nya studien, till SVT.
Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel stroke ökar markant även om man dricker måttliga mängder alkohol, visar en genomgång av 83 olika studier som omfattar 600 000 personer från 19 länder.
Den nya studien, som publicerats i tidskriften The Lancet, visar att hälsoriskerna ökar redan vid sju till åtta standardglas alkohol per vecka. Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer finns risk för medicinska skador om man som kvinna dricker mer än nio standardglas och som man 14 glas.
Ett standardglas motsvarar cirka ett glas 15 centiliter vin, en flaska 33 cl starköl eller 4 cl starksprit.
– Den nya studien är mycket intressant och visar att vi kan behöva se över riskgränserna, säger Patrik Wennberg, till SVT.
Så gjordes studien
- Undersökningen omfattar 83 olika studier från 19 länder
- På 1990-talet svarade 600 000 deltagare i medelåldern på en enkät om alkoholvanor
- Ett tiotal år senare samkördes data ut medicinska register, där man tittade på vilka sjukdomar eller dödsorsak som personerna i studien haft.
- Från Sverige deltog 2 900 personer (1 900 i Malmö, 1 000 i Västerbotten)
Viss osäkerhet i studien
– Det finns en viss osäkerhet i studier som baseras på enkätsvar och människor tenderar att underdriva sin alkoholkonsumtion. Men undersökningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar redan vid mer än 7–8 standardglas per vecka. Alkoholen höjer blodtrycket vilket bidrar till ökad risk för stroke, säger Patrik Wennberg till SVT.
Hur får jag hjälp?
Om du har börjat fundera på om du dricker för mycket, så försök att skriva ned dag för dag hur mycket du dricker. Är din alkoholkonsumtion under en normal vecka högre än gränserna för riskbruk? I så fall, eller om ditt drickande får konsekvenser för dig själv eller andra, så finns det flera ställen dit du kan vända dig för att få råd och vägledning.
- I de flesta större städer i Sverige finns alkoholmottagningar som vem som helst kan vända sig till. Det kan se lite olika ut på olika orter, men ofta finns läkare, sjuksköterska eller andra yrkeskategorier med kompetens inom missbruk, rådgivning och samtalsbehandling. Internet eller telefonkatalogen kan hjälpa dig hitta vad som finns på din ort. Ta kontakt om du vill ha hjälp med att utvärdera din alkoholkonsumtion, hjälp med att skära ned konsumtionen eller få behandling för ett missbruk. Ta också kontakt om du bara vill höra vilka möjligheter att få hjälp som finns. Du kan också höra av dig för att få råd om någon av dina närmaste dricker för mycket.
- Du kan också vända dig till din husläkare som kan hjälpa dig att bedöma din alkoholkonsumtion, och vid behov också kroppsliga konsekvenser. Vårdcentraler och andra enheter i primärvården, som företagshälsovården, kan erbjuda samtals- och/eller läkemedelsbehandling för missbruk och beroende.
- Om du känner behov av att dricka många dagar i sträck, om du behöver en återställare på morgonen, eller om du får kroppsliga abstinenssymtom när du slutar dricka (darrighet, ångest, sömnproblem, hjärtklappning), har du troligen utvecklat ett alkoholberoende. Då behövs i allmänhet en medicinsk bedömning. Beroende på var du bor görs sådan bedömning och behandling antingen som en del av psykiatrin i landstinget, eller i de större städerna ofta vid en specialiserad beroendeenhet. Du kan också söka din husläkare för en första bedömning.
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-stor-studie-risk-for-stroke-stor-aven-vid-mattlig-alkoholkonsumtion
Kommentera denna artikel
Hej Björn! Mycket bra synpunkt. Det finns nu med i artikeln. (Ett standardglas motsvarar cirka ett glas 15 centiliter vin, en flaska 33 cl starköl eller 4 cl starksprit.) / Elina, redaktör
Det vore väl läge att i artikeln berätta vad ett "standardglas" är? Det är nog inte många som vet. Mvh/Björn Mathlein
Inga har kommenterat på denna sida ännu