Stora kvalitetsskillnader i vård för döende
Det råder stora geografiska skillnader när det gäller vilken vård döende personer får. Det visar en ny kartläggning som Nationella rådet för palliativ vård gjort. Det är data från ett 40-tal länder som visar att döende i många länder inte alltid får den smärtlindring de är i behov av. Och detta gäller även i Sverige där ett av huvudproblemen är att kunskaperna om vilka vårdbehov som äldre personer har varierar stort.
– Flertalet svenskar dör på akutsjukhusen eller på kommunala vårdhem där allt för få har utbildning i palliativ vård. Behoven hos en obotligt sjuk cancerpatient ryms inte inom den högteknologiska vården, säger Carl Johan Fürst, överläkare och ordförande i Svenska palliativregistret.
Enligt kartläggningen får endast en tredjedel av cancerpatienterna och ett fåtal av hjärt-lungpatienterna tillgång till lindrande specialistvård när livet går mot sitt slut. Årligen dör omkring 90 000 svenskar och av dessa skulle cirka 30 000 behöva tillgång till palliativ vård. Tidigare undersökningar har visat att det inte är döden som skrämmer utan det är ofta den ibland utdragna, smärtsamma och ensamma vägen dit som oroar. Kartläggningen visar även på stora geografiska skillnader i tillgången till vård. Bäst är det i Stockholm och i Östergötland, där mycket av hemsjukvården har en palliativ inriktning. Desto sämre är det i Blekinge, Kronoberg och Norrbotten.
– Vilken smärtlindring man får som döende är fortfarande slumpmässig, avhängig av var i landet man bor och var man vårdas, säger Carl Johan Fürst.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu