Teknik inspirerad av snigelslem kan ge bättre vård
Forskare från Harvard har lyckats ta fram ett nytt slags medicinskt lim genom teknik inspirerad av snigelslem. Limmet ses som starkare än andra typer som använts tidigare.
Idag används lim inom kirurgin för att till exempel kunna limma ihop sårkanter. Men det nya limmet, som hittills testats på grishjärtan, är starkt nog att dessutom fungera på vävnader som rör sig. Ytterligare en fördel är att limmet fungerar bra på våta ytor.
Tekniken bakom limmet är inspirerat från bland annat bruna skogssnigeln som kan klistra fast sig själv i marken med hjälp av positivt laddade proteiner. En liknande teknik binder limmet mot en negativt laddad cellyta.
– Alla som har råkat vidröra en mördarsnigel till exempel vet säkert hur svårt det är att bli av med det här slemmet som sniglarna utsöndrar, säger Ville Wallenius, överläkare i kirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Underlättar i sjukvården
Kan man nu utveckla limmet så att det går att använda på människor skulle det underlätta i sjukvården. Dels för att det kan fästa på våta ytor, men också för att det går att applicera på ytor som rör sig.
– Det är något som vi inte kan använda lim till idag. De lim som finns i dag är inte tillräckligt starka för att hålla ihop till exempel ett slående hjärta. Om det nya limmet håller vad de tidiga testerna på djur visar så skulle det vara fantastiskt, säger Ville Wallenius.
Att använda limmet på människor är flera år bort, men resultaten på djur är lovande och limmet kan komma att fungera riskminimerande.
– Nu idag om man har en skada på hjärtat så syr man den för hand. Och det är svårt att sy på ett slående hjärta. Ett lim skulle underlätta och öka chanserna för att klara svåra blödningar, säger Ville Wallenius.
- Sveriges Radio Vetenskap - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6746225
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu