Omega 3 hjälper inte hjärtat
Ännu en studie ifrågasätter nyttan av Omega 3-fetters effekt. Tron på fetterna kan vara överdriven, åtminstone när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, och nu ser Europeiska hjärtföreningen över sina rekommendationer på området.
– När vi tittar kritiskt i backspegeln, då var effekten inte så bra som vi trodde. Vi hoppades mer än vi visste, säger Joep Perk, ordförande i den grupp som tar fram de europeiska rekommendationerna för förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar. 
Under nittiotalet började omega 3-fetternas positiva effekt uppmärksammas. Vilket så småningom ledde till att bland andra svenska Socialstyrelsen började rekommendera att man varje vecka skulle äta fet fisk, som är rik på omega 3-fetter, för att bland annat minska risken för hjärtsvikt. Men på senare tid har allt fler forskare börjat ifrågasätta den här kopplingen.
Den senaste studien visar att det inte finns några samband mellan omega 3 och minskad risk för hjärtsvikt publiceras i dag i tidskriften European journal of heart failure. Totalt har forskarna undersökt invånare över 55 år som levde i en förort i Rotterdam, och de kunde alltså inte hitta något samband mellan minskad risk att dö i hjärtsvikt och intag av omega 3-fetter. Joep Perk menar att dock att man utifrån de senaste resultaten inte helt kan utesluta att omega tre skulle ha någon effekt, eftersom undersökningar inte är tillräckligt omfattande, men dock påpekar han att effekten av fetterna i alla fall inte är så stor som man tidigare trott. Vilket förmodligen gör att det råd man ger i dag, alltså att man bör äta fet fisk minst två gånger i veckan, kommer att omprövas. De nya rekommendationerna kommer att vara klara våren 2011.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu