Offentliga hjärtstartare kan rädda liv
Hjärtstartare, det vill säga defibrillatorer, som placeras ut i samhället räddar verkligen liv, visar en ny studie i Japan. För att defibrillator, som ger ett stillastående hjärta en elstöt så att det startar igen, ska fungera på bästa sätt och ha bäst effekt är det viktigt att elchocken ges så snabbt som möjligt.
– Man räknar med att dödligheten ökar med runt tio procent för varje minut som går från ett hjärtstillestånd, säger Mårten Rosenquist, professor i kardiologi vid Karolinska Institutet.Det här innebär att många människoliv kan räddas om man inte behöver vänta på sjukvårdspersonal. Enligt en studie som genomförts i Japan framkommer det att tiden sjönk från hjärtstillestånd till defibrillering från i snitt knappt fyra minuter till drygt två där det fanns tillgång till hjärtstartare.
Årligen drabbas omkring 10 000 personer av hjärtstopp i Sverige, varav ungefär 400 överlever. Därför pågår det just nu ett arbete i Sverige med en kartläggning av var det finns tillgång till hjärtstartare, så att larmcentralen till exempel ska kunna hänvisa dem som ringer in till var närmsta hjärtstartare finns.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu