Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny ledtråd: Så kan patienter med både hjärtflimmer och akut kranskärlssjukdom behandlas

Vanligtvis när man behandlar förmaksflimmer och akut kranskärlssjukdom ges olika typer av blodproppshämmande behandling. En ny studie skänker nytt ljus över hur man bäst kombinerar dessa behandlingar hos patienter med bägge sjukdomarna, rapporterar Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2019-04-05

Ny ledtråd: Så kan patienter med både hjärtflimmer och akut kranskärlssjukdom behandlas
Annons

Studien talar för att läkemedel med nya orala antikoagulantia, NOAK, är bättre, än acetylsalicylsyra, åtminstone sett till blödningsrisk. 

– Det här är intressanta resultat som ger ytterligare ledtrådar till hur vi ska behandla de här patienterna, som är ganska vanligt förekommande. Sedan är studien, liksom andra på området, tyvärr för liten för att säkert säga något om effekten av behandlingen sett till trombotiska händelser, säger Jonas Oldgren, kardiolog och professor i koagulationsforskning vid Uppsala universitet till Dagens Medicin. 

Risk för stroke

Länge har det diskuterats hur man ska kombinera läkemedel för patienter som har både förmaksflimmer och akut kranskärlssjukdom. Frågan har handlat om både blödningsrisk och effekt på propprelaterad sjukdom.

Annons
Annons

Patienter med förmaksflimmer har en förhöjd risk för att drabbas av stroke. I förebyggande syfte behandlas dessa patienter normalt sett med blodförtunnande medel där warfarin, också kallad waran, varit den vanligast förekommande läkemedlet. Numera är de nya orala anitkoagulantia läkemedlen allt vanligare.

Läs även: Fakta om hjärtsvikt

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Anitkoagulantia framför warfarin

I en ny studie som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine visade att deltagarna som fått noak-läkemedlet apixaban i kombination med en P2Y12-hämmare fick färre blödningar och sjukhusinläggningar om de fått apixaban jämfört med warfarin. De som lottades till att få placebo, i tillägg till övrig behandling,  istället för ASA-preparat fick också färre blödningar.

– Den stora frågan är om man kan hoppa över ASA direkt efter PCI med bibehållet skydd mot trombotiska händelser, till exempel stenttrombos. Kanske har patienter med hög risk för sådana händelser ändå bäst nytta av trippelbehandling med ett noak-läkemedel, säger Jonas Oldgren.

Annons
Annons

Läs även: Fakta om hjärtinfarkt

Generellt sett har det hittills varit vanligast att ge trippelbehandling med ett noak-läkemedel i upp till sex månader och sedan ta bort en trombocythämmare, berättar Jonas Oldgren.

– Men nu går man alltmer mot att bara ge trippelbehandling i en till tre månader, säger han till Dagens Medicin. 

Över 4 600 patienter från 33 länder deltog i den aktuella studien som nyligen presenterades på den amerikanska kardiologikongressen ACC, som finansierades av företagen Bristol-Myers Squibb och Pfizer.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/04/04/ny-ledtrad-till-bast-blodfortunning-vid-flimmer-och-aks/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.