Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nordisk kost bra för folkhälsan

Sund nordisk kost minskar hjärt-kärlsjukdomar och risken för typ 2 diabetes. Det visar en ny studie som Nordiska ministerrådet initierat i Sverige, Danmark, Finland och Island, skriver Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-03-18

Annons

Resultaten från studien, där 200 personer deltagit, visar att kosten som helhet är viktig och inte enskilda livsmedel. Detta i likhet med medelhavskosten. Det är principen om närproducerad mat som gäller för sund nordisk kost. Hårt, animaliskt fett och mjölkfett byts ut mot rapsolja och växtoljebaserat margarin.

Kosten har visat sig minska inflammationsfaktorer i samband med hjärt-kärlsjukdom. Nivåerna skadligt kolesterol, LDL-kolesterol, sjunker, samtidigt som nivåerna av bra kolesterol, HDL-kolesterol, stiger så att proportionerna mellan de två fettyperna blev bättre. Samtidigt minskade mängden skadliga fettpartiklar i blodkärlen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.