Mättat fett ger inte ökad risk för hjärtsjukdom
Forskarna har bearbetat ett stort antal observationsstudier som undersökt ifall intag av mättat fett och transfetter påverkar hälsan hos friska vuxna individer. Deras systemiska genomgång visar inte på något samband mellan konsumtion av mättade fettsyror och en ökad risk för hjärtkärlsjukdom, kranskärlssjukdom, stroke, typ 2 diabetes eller för tidig död. Däremot kunde man inte utesluta en ökad risk för död som var relaterat till kranskärlssjukdom.
Forskarnas resultat visar dock att hög konsumtion av industriellt framställda transfetter kopplas till ökad risk för kranskärlssjukdom och dödlighet i kranskärlssjukdom. Men det fanns ingen ökad risk för diabetes typ 2 eller stroke.
Resultaten bekräftar tidigare studier
Eftersom resultaten baseras på observationsstudier kan man inte dra något orsakssamband, påpekar forskarna. Däremot säger man att resultaten bekräftar vad flera tidigare metaanalyser har visat.
De nordiska näringsrekommendationerna säger att det dagliga intaget av mättat fett inte ska vara högre än 10 procent av det dagliga energiintaget. Intaget av transfetter ska dock vara så lågt som möjligt.
Kommentera denna artikel
Hej stighenrik! Här kan du läsa mer om mättat fett: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett/ Hälsar Anna-Cajsa, redaktör på Netdoktor
mättat fett ?va e d
Ja, vad ska man tro och säga? Jo, vi försörjer en del forskare som inte vet vad de håller på med. Hur ska man annars förklara att i matforskningen den ena studien kastar omkull föregående studie i samma ämne (fett, socker, osv). Efter att i åratal har forskarvärlden kommit ut med den ena studien efter den andra om hur livsfarliga mättade fetter är (smörförsäljningen rasade under ett antal år p.g.a. det). De lurade t.o.m. Socialstyrelsen på 1970- och 80-talet att gå ut och tjata på svenska folket att proppa i sig minst 6 (sex) skivor bröd om dagen. Slutsatsen blir att strunta i matforskarnas rekommendationer och följa sunt förnuft och gamla tiders matvanor anpassade till vår tid.
Inga har kommenterat på denna sida ännu