”Mättade fetter utgör ett hot mot den sjunkande hjärtkärldödligheten”
Det råder delade meningar om huruvida höjda kolesterolvärden är farliga för hälsan eller inte. Åsikterna går isär vilket skapat enorma diskussioner i media.
Netdoktors expert Anders G Olsson, seniorprofessor i invärtes medicin, menar att svenskar hittills varit duktiga på att välja mat som sänker kolesterolet – så pass att kolesterolhalten sjunkit med nästan en millimol i den svenska befolkningen.
– Detta är glädjande och har också åtföljts av en kraftigt minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdom i Sverige. De senaste årens stigande popularitet att använda mer mättade fetter såsom smör och grädde i matlagningen utgör därför ett hot mot den glädjande trenden med sjunkande hjärtkärldödlighet.
Samtidigt menar Anders G Olsson att kolesterol inte förtjänar att vara ett kontroversiellt ämne då framstående forskare över hela världen är överens om att högt kolesterolvärde kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar och död.
– Att ett förhöjt kolesterolvärde hör till de viktigaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt och hjärtkärlsjukdom har länge stått klart. Höjda kolesterolvärden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och att dö i förtid i cirkulationsorganens sjukdomar. Tydligast ser man detta hos människor som fötts med högt kolesterol på grund av en rubbad kolesterolomsättning i kroppen, i dessa fall drabbas unga, både män och kvinnor av för tidig kärlsjukdom.
Är höga kolesterolvärden farligt eller ofarligt? Idag, klockan 13.30 chattar Anders G Olsson om kolesterol på Netdoktor.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu