Många hjärtstartare är svåra att hitta när de behövs
Hjärtstartare finns på många företag och organisationer idag, däremot är många av apparaterna inte registrerade i hjärtstartarregistret. Detta gör att SOS Alarm inte snabbt kan hänvisa till den närmaste hjärtstartaren vid en nödsituation, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Det är först när hjärtstartarna blir registrerade som de blir synliga både för allmänheten, men inte minst för larmcentralerna, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet, till Ekot.
Runt 50 000 hjärtstartare har sålts i Sverige, endast 16 000 av dem är registrerade. Därför uppmanar nu Jacob Hollenberg fler att registrera sin apparater.
Han menar att endast en av tio överlever plötsligt hjärtstopp idag, men att det finns potential att rädda fler.
– Om man använder en hjärtstartare inom de allra första minuterna när någon faller ihop så kan hela sju av tio överleva. Så potentialen är enorm om de här apparaterna kan användas väldigt tidigt, säger han till radion.
Hjärtstopp drabbar årligen i Sverige runt 10 000 människor som inte befinner sig på sjukhus. I dag används en publik hjärtstartare i bara tre procent av fallen.
Så gör du om någon i din närhet drabbas av hjärtstopp:
Agera snabbt. Helst ska hjärt-lungräddning påbörjas inom en minut. Dagens moderna hjärtstartare är enkla och kan användas av alla.
Leta efter livstecken:
- Skaka försiktigt i personen och försök vecka henne/honom
- Vaknar inte personen - kontrollera andningen: Lägg en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan för att öppna luftvägen. Lyssna om personen andas, titta så att bröstkorgen höjer sig.
Larma:
- Om personen andas onormalt eller inte alls, eller om du är osäker - larma 112.
- Starta hjärt-lungräddning. Finns det en hjärtstartare? Hämta den!
- Slå på hjärtstartaren samtidigt som annan person gör HLR.
Hjärt-lungräddning (HLR):
- Kompressioner: Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna. Placera den andra handen ovanpå den första. Tryck ned bröstkorgen minst fem centimeter. Tryck 30 gånger i en takt som håller 100-120 tryck per minut.
- Inblåsning: Håll en han på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med pek- och långfinger. Håll för personens näsa och placera din mun tätt över den drabbade personens mun och blås. Bröstkorgen ska höja sig vid inblås. Gör två inblåsningar.
- Fortsätt göra om 30 kompressioner och två inblås tills hjälpen anländer (eller tills personen andas normalt)
- Hjärtstartare: Starta hjärtstartaren och följ instruktionerna (en röst kommer guida dig). Hjärtstartare kan användas av alla.
LÄS MER OM HJÄRTAT: Sjuksköterskan Helene svarar på frågor om förmaksflimmer över telefon
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7064659
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu