Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livräddning via sms prisas

Vid hjärtstopp är det livsviktigt att få hjälp så fort som möjligt. Med hjälp av sms kan livräddningskunniga numera larmas till en viss plats där någon snabbt behöver deras hjälp. Idén har nu fått priset Årets projekt.
Annons

– Vi vet att om man får hjärt-lung-räddning innan ambulansen kommer har man tre gånger så stor chans att överleva, säger Mattias Ringh till IT-sajten IDG.se. Han är kardiolog och en av de som har drivit projektet med sms-larm.

Men tanken på ett projekt för att få fler att överleva ett hjärtstopp är inte ny. För drygt tio år sedan satt en professor från Karolinska institutet på en buss som stod stilla. Chauffören gick ut ur bussen och det dröjde innan han kom tillbaka och startade motorn igen. När bussen började röra på sig såg professorn hur en kvinna fick hjälp av ambulanspersonal på gatan utanför. Kvinnan hade drabbats av hjärtstopp. Där hade professorn, kunnig inom hjärt- och lungräddning, bara suttit och väntat medan kvinnan utanför behövde hjälp i väntan på ambulansen. Men hur skulle han kunna veta att någon drabbats av hjärtstopp? Ingen visste heller att han hade de rätta kunskaperna för att rädda henne. Där föddes idén om att binda samman personer som kan hjärt- och lungräddning med personer som snabbt behöver hjälp.

Annons
Annons

Det hela utvecklades så småningom till att bli en sms-funktion. Genom att utnyttja mobiltelefonernas GSM-signaler kan livräddarna positioneras. Samtidigt går det alltid att lägesbestämma alla inkommande samtal till SOS Alarm. När någon larmar SOS om ett misstänkt hjärtstopp går ett datorgenererat telefonsamtal ut samt ett sms med kartinformation till alla livräddare som befinner sig i närheten. Än så länge fungerar systemet i hela Stockholms län. Hittills är 12 000 livräddare anslutna och fler tillkommer hela tiden.

På frågan om hur många liv som kunnat räddas hittills svarar Mattias Ringh att fler studier behöver göras.

Annons
Annons

Men vi har sett att vi signifikant har ökat andelen patienter som fick hjärt-lung-räddning med 30 procent. Det är extremt bra, då vi i Stockholm redan är duktiga på att ge hjärt-lungräddning. Så vitt vi vet har ingen i världen beskrivit en så kraftfull ökning. Vidare har vi sett att livräddarna kommer fram före ambulansen i mer än hälften av fallen, säger han till IDG.se.

Nu har projektet med livräddning via sms fått pris för Årets projekt av tidningen CIO Sweden. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.