Hjärt-kärlsjukdom fortfarande vanligaste dödsorsaken i Sverige
– I dag lever 1,8 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom i Sverige och nästan alla känner någon som är drabbad. Det är fantastiskt glädjande att allt färre dör i sjukdomarna, men man ska komma ihåg att bakom varje siffra finns en människa som drabbats, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister som presenteras i Hjärt-Lungfondens kommande Hjärtrapport. Näst vanligaste dödsorsaken är tumörsjukdomar med 26 procent.
Bättre behandling
Den minskade dödligheten beror på framgångsrik forskning som bidragit till avancerad vård och bättre metoder för att förhindra återfall. En annan positiv effekt har varit den minskade rökningen.
Samtidigt ser forskarna en oroväckande ökning av flera riskfaktorer som har att göra med vår livsstil. Risken är stor att den positiva trenden med färre som insjuknar i hjärt-kärlsjukdom bryts.
– Förbättrad livsstil och bättre behandling har minskat dödligheten i hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt ändrar sjukdomarna karaktär vilket riskerar att göra dagens behandlingar mindre effektiva i framtiden. Mer forskning om vem som riskerar att drabbas är nyckeln till att fler ska kunna leva ett längre och friskare liv, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.
Läs mer om sjukdomar i hjärta- och kärl här:
Kommentera denna artikel
Det var hos körkortsläkaren 2012 vid 72 års ålder han konstaterade ett pipljud på hjärtat som gjorde att jag några månader senare böt hjärtklaff på KS Thorax i Solna.
Det tog ett helt år innan jag blev av med alla 4 olika sjukhussjukor man gav mig på thorax. Det tog lika lång tid innan man konstaterade att alla statinmediciner höll på att bryta ner kroppen. Försämrade njur och leverproblem och muskelförtvining i beckenregionen som gjorde att jag stapplade fram när jag tog promenader.
Sedan 2 år går jag inte på några statinmediciner alls. Jag och min husläklare resonerar som så. Tog det 72 år innan man hörde pipljud på hjärtat utan några andra problem så lär jag klara mig 10-15 år till, då är jag 85-90 år gammal.
Jag går på Waran och Bisoprolol och äter stekt falukorv, stekt ägg och mår prima.
Man äter sig till härsknande blodfetter som i förlängningen blir åderförkalkning och styva artärväggar med risk för plagglossning och proppar.
Medelhavskosten - nu omigen tydligt visat att detta är den bästa för att undvika sådant. Våra egna kostråd följs av endast 10 procent tror man.
Jag 75 år, har en biologisk ålder av 43 år enligt arteriografimätning.
Ni kan läsa om den här:
http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer
Jag är 75 år, men arteriografi mätningar visade min biologiska ålder till 43 år. Eftersom jag har riktigt perfekt syn visar detta att blodgenomströmningen via hjärnan ut i ögongloben fungerar som det ska.
Liksom hjärta, lungor och i övriga kroppen. Ingen härskning av blodfetterna som leder tillåderförkalkning i förlängningen.
Ni kan läsa mera om undersökningen här:
http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer
Nyss dog en väninna x make 73 år gammal. Han hade konstaterad liten hjärtinfarkt. Fått mediciner för det. Väntade på kranskärl röntgen. Han hade nyss släppt av sitt barnbarn. Parkerat bilen. Satt sig ner hos fotterapeuten. Där dog han.
Hur kan man låta honom vänta på kranskärlsröntgen?
Jag tror alla kan tänka sig hur stor denna tragedie kunde ha blivit. Men man kanske har sparat in litet pengar på att inte behandla medan tid var.
Jag var nyligen på en arteriografi undersökning där man mäter tjockleken på kärlens väggar med mera.
Jag är 75 år gammal, men värdena visade på en biologisk ålder av 43 år.
Jag har också maximal syn, som för en ungdom. Det kan man bara ha om näring, syre blod cirkulerar normalt genom hjärnans alla vindlingar fram till ögonens alla hinnor.
Skrev en artikel om det ni kan läsa det här:
http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer
Inga har kommenterat på denna sida ännu