Global åtgärdsplan mot skadligt alkoholbruk
Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar högre alkoholskatter, striktare regler för alkoholreklam och statliga alkoholmonopol. Detta är första gången som WHO lägger fram en global åtgärdsplan mot skadligt alkoholbruk.
– Detta är en milstolpe som kan minska alkoholrelaterad ohälsa i hela världen. Det är beklämmande att WHO inte haft någon hållning i frågan tidigare, särskilt som binge drinking (råsupande) ökar i hela Europa, säger Bosse Pettersson, folkhälsoexpert vid socialdepartementet till Svenska Dagbladet.
Skadligt drickande orsakar omkring 2,5 miljoner alkoholrelaterade dödsfall årligen, inklusive 320 000 ungdomar mellan 15 och 29 år, enligt WHO. Konkret innebär världsorganisationens strategi en rad rekommendationer till världens länder om försäljning och marknadsföring av alkohol, prissättning, utskänkningstillstånd och åldersgränser. Alkoholfrågan är något mer komplicerad än till exempel rökning. Det beror bland annat på att det finns en enighet om att rökning är en hälsofara medan det inte är lika glasklart när det kommer till alkoholkonsumtion. Problemet är att definiera skadligt bruk av alkohol.
– Det varierar i olika situationer. Ska man köra bil eller är gravid ska man inte dricka alls. Binge drinking är definitivt skadligt. Men något glas vin till maten under helgen är inte så farligt, säger Bosse Pettersson.
Alkoholproducerande länder och alkoholindustrin jublar knappast över WHO: s strategi, då de oroar sig för att restriktioner kommer slå mot ländernas produktion, arbetstillfällen och ekonomier. Dessutom ifrågasätter vissa länder att WHO driver alkoholfrågan så hårt när människor samtidigt dör som flugor i aids, tuberkulos och malaria i deras länder.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu