Dålig kost kan ge kvinnor hjärtproblem
Kvinnor som äter stora mängder kolhydrater med högt glykemiskt index, GI, har fördubblad risk att få hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med kvinnor som äter kolhydrater med lågt GI. Det framkommer i en italiensk studie som omfattar omkring 48 000 vuxna män och kvinnor. Forskarna kunde däremot inte se samma samband bland männen.
Forskarna konstaterar att en kost med mycket snabba kolhydrater med högt GI som till exempel vitt bröd, sötsaker och sockerrika frukostflingor, ökar halten av skadliga blodfetter, så kallade triglycerider. Och samtidigt som detta sker minskar nivåerna av det goda kolesterolet, det så kallade HDL-kolesterolet.
Enligt studieresultaten löpte kvinnor som hade högt GI 2,24 gånger högre risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med kvinnor som åt kost med lågt GI. Forskarna har dock ännu inte kunnat förklara varför de inte kunna finna liknande samband bland männen i undersökningen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu