Choklad kan ge bättre blodflöde
Mörk choklad kan förbättra hjärthälsan hos skiftarbetare, visar en ny studie som presenteras på den europeiska hjärtkonferensen som pågår på Stockholmsmässan. Att arbeta i skift med oregelbundna arbetstider kan slita på kroppen, och nattarbete motverkar vår naturliga dygnrytm vilket ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, skriver Dagens Nyheter på nätet. 
Antioxidanten flavanol, som bland annat finns riktligt i kakaobönan, kan skydda mot kärlproblem, menar sydkoreanska forskare som har undersökt antioxidantens effekt. I studien har totalt 40 friska nattarbetande sjuksköterskor deltagit. De delades upp i två grupper varav den ena gruppen fick äta ungefär en halv chokladkaka tre nätter i följd. Forskarna mätte bland blodflödet i olika kärl både före och efter nattpasset. Och det som forskarna kunde konstatera, i den ännu opublicerade studien, var att de som hade ätit chokladen hade bättre blodflöde i sina kärl jämfört med de personer som ingick i den grupp där man inte åt choklad. Förklaringen tros vara att antioxidanter som flavanol skyddar mot skador på kroppens celler, bland annat de celler som täcker insidan av blodkärlen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu