Bukhöjd viktig faktor vid risk för hjärtsjukdom
Om du vill veta om du ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar är det lika bra eller bättre att mäta hur mycket magen sticker ut som att granska midjemått och BMI, enligt en ny svensk studie. Gränsen för riskabelt hög buk är för män 22 centimeter och för kvinnor 20 centimeter.
Forskare vid Uppsala universitet har kommit fram till att genom att mäta bukhöjden på personer som ligger ned på rygg kan riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar bedömas bättre, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.
– Vi är faktiskt först i världen att ta fram gränsvärden för vilken bukhöjd som är förknippad med starkt ökad förekomst av dåliga blodfetter, rubbat blodsocker och andra störningar i ämnesomsättningen som kan bidra till hjärt-kärlsjuklighet, säger docent Ulf Risérus vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet till Upsala Nya Tidning.
Det har länge varit känt att människor med bukfetma har ökad risk för hjärtsjukdomar men nu har det framkommit att det förmodligen är det fastare fettet som inte faller ut åt sidorna vid ryggläge som är allra farligast.
– Det väckte tanken att man genom att mäta bukens diameter kanske kan få ett bättre riskmått än både BMI och bukomfång, säger Ulf Risérus.
Forskarna har studerat drygt 4 000 kvinnor och män i Stockholms län som vid 60 års ålder genomgick en hälsokontroll. Blodtryck, blodfetter, blodsockernivåer och levervärden mättes samtidigt som personernas BMI, bukhöjd och bukomfång registrerades.
Personer med högt BMI och högt midjeomfång hade som väntat ökad risk för hjärtsjukdom.
– För män var det dock bukhöjden som var allra starkast kopplad till de flesta av riskfaktorerna. För kvinnorna var bukhöjden ett lika bra mått som bukomfånget för att spåra vilka som hade en riskabel anhopning av riskfaktorer för hjärtat, säger Ulf Risérus.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu