Breddgraden avgör åderförkalkning
Enligt en stor europeisk studie kan breddgraden du bor på spela roll för hur åderförkalkad du är samt hur stor risk du har att få hjärtinfarkt. Professor Ulf de Faire, hjärtforskare vid Karolinska institutet, har ansvaret för den svenska delen av studien och han menar att det kan finnas många förklaringar till skillnaderna.
– Det kan bero på en rad faktorer, skillnader i arvsanlag, yttre faktorer i miljön, livsstilsfaktorer och den yttre miljön, säger Ulf de Faire till Vetenskapsradion.
Det forskarna har gjort är att titta på en tidig form av åderförkalkning, när ådrorna blir förtjockade. Totalt har 3 700 personer från Italien, Frankrike, Holland, Finland och Sverige fått sina halspulsådror undersökta med ultraljud. Att det finns geografiska skillnader för hur vanlig hjärtinfarkt är känner man till sedan tidigare, men aldrig förr har man visat så tydligt att det gäller även vid förstadiet till åderförkalkning.
Desto längre norrut man bor, desto tjockare kärl har man. Till exempel har människor i Italien som åt medelhavsdiet i genomsnitt smalare kärl. Men samtidigt går det inte att säga någon om den enskilde eftersom även svenskar som åt medelhavskost hade tjocka ådror. Forskarna hoppas att ytterligare studier ska undersöka hjärtat och dess kärl, då en svaghet med denna studie är att det bara är halspulsådror som undersökts.
– Vi kommer att gå vidare med väldigt noggranna analyser av ärftliga skillnader och titta på enskilda arvsanlag och kombinationer av arvsanlag. Jag tror att framtida studier kommer kräva ännu mer sofistikerade undersökningsmetoder där man försöker fånga kulturella, socioekonomiska, psykosociala faktorer också samvariationer med ärftliga faktorer, säger Ulf de Faire.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu