Allt fler svårt hjärtsjuka barn överlever
- Operationer av barn med svåra hjärtfel sker bara i Lund eller i Göteborg, och ingenting tyder på att barn som har längre geografiskt avstånd till högspecialiserad kirurgi skulle missgynnas. Remissförfarandet tycks fungera, säger utredare och epidemiolog Karin Källén i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.
Överlevnaden ökar hos barn med svåra hjärtfel
Den nya rapporten visar att ettårsöverlevnaden hos barn som föds med svåra och potentiellt livshotande hjärtfel har ökat markant i hela Sverige. Som ett exempel på det visar Socialstyrelsen i sin rapport att överlevnaden hos barn som är födda med enkammarhjärtan har ökat från 58 procent år 1999-2006 till 74 procent bland barn som är födda mellan åren 2007-2014.
Fosterskador av något slag är vanligare hos pojkar än flickor medan kromosomavvikelser är lika vanliga hos båda könen. Med fosterskador avses hjärtfel men också hjärnbråck, ryggmärgsbråck och skelettskador.
Fler graviditeter avbryts på grund av kromosomavvikelse
Samtidigt som åldern ökat hos förstföderskor har antalet barn som föds med kromosomavvikelser minskat. Enligt Socialstyrelsen beror det på att allt fler graviditeter avbryts efter att fosterdiagnostik gjorts.
- Mellan åren 1999 och 2014 fördubblades antalet aborter på grund av kromosomavvikelser. En ökning har skett även bland yngre kvinnor, säger Karin Gottvall, sakkunnig på området, i ett pressmeddelande.
Vanligast är aborter på grund av kromosomavvikelser i Stockholmsregionen medan de är ovanligare i de norra delarna av landet. I Stockholm blir det också allt vanligare att foster aborteras på grund av hjärtfel.
Läs mer i rapporten Fosterskador och kromosomavvikelser 2014
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu