Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt färre dör av passiv rökning

Annons

Rökningen orsakar 6 600 förtida dödsfall varje år i Sverige, eller 18 dödsfall per dag.&nbspMen samtidigt kan man se att allt färre dör på grund av passiv rökning, där rökförbudet på serveringar kan vara en bidragande faktor. Det visar en ny rapport, ”Tobak och avvänjning”, från Statens folkhälsoinstitut där kostnader och skador för samhälle och individ kopplats till tobaksbruket i Sverige.

Näst efter högt blodtryck är rökning den största riskfaktorn för landets totala sjukdomsbörda. I genomsnitt dör varannan rökare i förtid av sin rökning och förlorar omkring tio år av sin förväntade livslängd. Antalet förtida dödsfall orsakade av passiv rökning beräknades till minst 500 personer år 2004. Motsvarande siffra beräknas nu till knappt 200.
– Vi ser en positiv utveckling är att andelen som utsätts och dör till följd av passiv rökning, det vill säga till följd av andras rök, då de kraftigt har minskat sedan 2005. En starkt bidragande faktor är naturligtvis rökförbudet på serveringar, säger Cecilia Birgersson, utredare. Det visar att samhällsinsatser genom politiska beslut har stor effekt och att faktorer som dödlighet snabbt kan påverkas till det bättre.

Annons
Annons

Omkring 900 000 svenskar rökar dagligen,&nbspoch av dessa beräknas 600 000 vilja sluta.
– Rapporten pekar också på att landstingen behöver utveckla marknadsföringen och metoderna för att nå alla de rökare som vill sluta och få hjälp. Ett effektivt sätt att öka efterfrågan på hjälp är en kort rådgivning med en hänvisning till var hjälpen finns. Och personer behöver få anpassad hjälp där han eller hon befinner sig, till exempel hos socialtjänsten, psykiatrin, ungdomsmottagningen, mödra-barnhälsovården eller tandvården, säger Cecilia Birgersson, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.