Adrenalin ökar inte överlevnaden vid hjärtstopp
Adrenalin har länge använts i behandling av hjärtstopp men det har varit ifrågasatt huruvida det är bra eller inte. Nu visar en norsk studie, som gått till botten med nyttan av intravenöst adrenalin vid hjärtstopp, att behandlingen inte gör att fler patienter skrivs ut från sjukhus. Den aktuella studien har dock kritiserats hårt i norska medier där den bland annat kallats för ”hjärtlotteriet” och det har väckt en etisk debatt kring hjärtstoppsforskning. Maaret Castrén, professor i akutsjukvård vid Karolinska institutet på Södersjukhuset i Stockholm anser dock att den norska undersökningen är både viktig och modig.
– Det har länge funnits mycket som pekat på att adrenalin egentligen försämrar överlevnaden vid hjärtstopp, men ingen har tidigare vågat plocka bort adrenalinet i en studie, säger hon.
Totalt ingick 851 personer som drabbats av icke-traumatiskt hjärtstopp i området kring Oslo mellan maj 2003 och april 2008 i undersökningen. Ungefär hälften av dessa lottades till livräddande behandling inklusive intravenöst adrenalin, medan resten lottades till samma omhändertagande men utan adrenalin. Syftet var i första hand att jämföra överlevnaden fram till sjukhusutskrivning.
Studieresultaten visar att 10,5 procent av patienterna som fått adrenalin hade överlevt fram till de blev utskrivna, jämfört med 9,2 procent i gruppen som inte fått adrenalin. På kort sikt var överlevnaden signifikant högre bland patienterna som fått adrenalin. 14,6 procent av dem som levde sju dagar efter hjärtstoppet mot 12,8 procent av dem som inte fått adrenalin. Efter en månad respektive ett år fanns dock inga statistiskt säkerställda skillnader mellan grupperna. Maaret Castrén menar dock att det mest relevanta måttet när det gäller hjärtstopp är överlevnaden på längre sikt.
– Det vi vill nå är god neurologisk överlevnad, och det intressanta är därför om behandlingen gör att fler patienter kan skrivas ut från sjukhus eller inte.  
Forskarna bakom studien, som bland annat är verksamma vid bland annat universitetssjukhuset i Oslo, efterlyser nu fler studier som utvärderar nyttan med behandlingen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu