När ska man misstänka hjärtinfarkt?
Vid symtom på hjärtinfarkt bör man ringa 112 snarast. Symtomen kan vara uttryck för att en hjärtinfarkt är på gång. I så fall gäller det att du snabbt får behandling som kan begränsa eller förhindra varaktig skada på hjärtmuskeln – varje minut räknas. I sådana situationer är det bättre att kontakta sjukvården en gång för mycket än en gång för lite.
Till skillnad från kärlkramp ger symtom vid hjärtinfarkt inte med sig vid vila eller efter intag av kärlvidgande läkemedel såsom nitroglycerin. Bröstsmärtor kan ha många förklaringar och lyckligtvis är symtomen ofta tecken på en icke akut sjukdom.
Viktiga symtom
- Smärtor eller obehag i bröstet:
- Smärtor/obehag som strålar upp i halsen och underkäken, ut i nacke, rygg, axlar, armar eller mage ger ökad risk för syrebrist i hjärtmuskeln
- Akut och oförklarlig andfåddhet.
- Akut och oförklarligt illamående/kräkningar om man inte misstänker magsjuka, särskilt hos personer över 50 års ålder.
Om ovanstående symtom inte försvinner inom fem minuter bör man ringa 112. Smärtor/obehag som uppstår under fysisk eller stressande aktivitet är typiskt för syrebrist i hjärtat och om symtomen är kvar talar det för (hotande) hjärtinfarkt. Det är viktigt att inte köra själv eller att be någon annan att köra till sjukhus. Man bör inte vänta utan man ska ringa 112 direkt.
Det är inte alltid så lätt att skilja mellan ofarliga och farliga bröstsmärtor. Det är vårdpersonalens uppgift att hitta orsaken till smärtorna. På akutmottagningen utesluter man endast det akut farliga. Vid ofarliga bröstsmärtor kan man utredas vidare på vårdcentralen.