Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kolesterol

Salt pekas ut som större bov än trafikolyckor

Vi måste dra ner på saltet i våra livsmedel – för att rädda liv. Det skriver Livsmedelsverkets generaldirektör i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men uppmaningen till livsmedelsbranschen får mothugg: ”Kunderna ratar produkter som inte har något salt i sig”, säger Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen.
Annons

Fler svenskar dör av för välsaltad mat än i trafikolyckor, hävdar Stig Orustfjord (generaldirektör på Livsmedelsverket), Louise Ungerth (chef för Konsument och miljö på Konsumentföreningen Stockholm) och Jan Bertoft (generalsekreterare för Sveriges konsumenter) i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Var fjärde svensk har för högt blodtryck och drygt 55 000 personer drabbas av hjärtinfarkt eller stroke varje år. Salt är en av orsakerna bakom sjukdomsfallen, skriver artikelförfattarna. Och enligt dem är det inte saltkaret på köksbordet som är det stora problemet, utan allt salt som döljer sig i hel- och halvfabrikat.

Annons
Annons

”De flesta är inte medvetna om hur mycket salt de egentligen får i sig, de tror att de äter ungefär så mycket som rekommenderas eller möjligtvis bara lite mer. Det gör att de inte heller har särskilt hög motivation att dra ner på saltet. Men faktum är att det kan räcka med två smörgåsar och en tallrik flingor till frukost och en portion köttbullar med sås till lunch för att komma upp till ohälsosamma saltnivåer.”

Vill se samarbete för att minska salt i maten

Artikelförfattarna menar också att det inte alls är särskilt svårt att vänja sig av med att äta salt, enligt ny forskning. De kräver nu att livsmedelsbranschen, restauranger, konsumentorganisationer och Livsmedelsverket går ihop för att minska på saltet i vår mat. Men alla är inte lika övertygade om att det blir så lätt att slopa saltet.

Annons
Annons

– Kunderna ratar produkter som inte har något salt i sig, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist till SvD.

Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet, tycker inte det finns någon ursäkt för industrin att fortsätta ”hälla onödigt salt i maten”. Men hon tror inte på en drastisk sänkning av salthalten heller.

– Att alla ska äta väldigt låga salthalter är en drastisk förändring som det inte finns något stöd för i forskningen. Studier har visat att även de som äter väldigt lite salt löper en större risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon till SvD. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.