Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snus: riskfaktor för hjärtsvikt och död efter hjärtinfarkt

Ny svensk forskning visar på ett tydligt samband mellan användning av snus och risken att drabbas av hjärtsvikt. Snusning fördubblar även risken för att dö efter hjärtinfarkt. Det rapporterar Läkartidningen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-24

Annons

I sin avhandlingar har Gabriel Arefalk, medicine doktor och överläkare, VO hjärt–lungmedicin och klinisk fysiologi, vid Akademiska sjukhuset samt institutionen för medicinska vetenskaper i Uppsala universitet, undersökt risken för hjärtsvikt och dödlighet efter hjärtinfarkt hos personer som snusar. Forskningen bygger på analyser från Nationella hälsoregister, observationsstudier samt kvalitetsregistret för hjärtinfarkter (Swedeheart).

Resultaten visar att snusare löper en 27 procent högre risk för att drabbas av hjärtsvikt, jämfört med personer som inte snusar.

Effekterna av snus och nikotin

När Gabriel Arefalk tittade på förekomsten av komplikationer efter en hjärtinfarkt verkade inte de akuta och kortsiktiga komplikationerna vara vanligare hos snusare än hos icke-snusare. Under uppföljande studier sågs däremot stora skillnader mellan grupperna. Snusstopp efter hjärtinfarkt kunde kopplas till en nästan halverad dödlighet under en i genomsnitt drygt två år lång studietid. Det motsvarar den riskminskning som rökstopp har efter hjärtinfarkt.

Annons
Annons

Förklaringen till påverkan på hjärt–kärlsystemet torde vara de puls- och blodtrycksstegrande effekterna av snus och nikotin.

Trots att avhandlingen är icke-randomiserad antyder resultaten om en potentiell betydelse för folkhälsan som bör tas i beaktande vid riskbedömning av snus, skriver Läkartidningen.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2018/09/Snusning-associerad-till-hjartsvikt-och-dodlighet-efter-hjartinfarkt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-24 16:41 (6 år sen)

    Hade även skrivit i den övre rutan om Info varit till hjälp. Vet inte om detta kom fr, då det blev ngt fel när jag postade kommentaren.....

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-24 16:59 (6 år sen)

    Vet man ngt om effekterna av tex nikotintuggummi, nikotinsugtabletter mm och ev koppling till hjärtinfarkt? Vad är det i själva snuset som påverkar? Jag tuggar nikotintuggummi sedan flera år. Ca 15-25 st / dygn. Är multisjuk och mkt dålig, vill absolut sluta med nikotin, har försökt så många gånger men har inte lyckats. Slemhinnan i munnen är påverkad, irriterad, röd och ibland sårig. Blir så rädd när jag läser denna och liknande artiklar.....Skulle gärna vilja veta mer om själva nikotinets påverkan. Läkare säger olika och även när jag sökt Info på tex internet skriver man lite olika.
    Har ni ngt tips att ge om var jag kan hitta mer saklig information om nikotin och dess farlighet tas det tacksamt emot! Vänligen / Karin L


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.