Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så får du med hjärtsvikt bättre vård

Patienter i det nationella hjärtsviktsregistret löper 35 procent lägre risk att dö än oregistrerade patienter, enligt en analys från bland annat Karolinska Institutet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-03

Annons

Nationella kvalitetsregister i Sverige har bidragit till värdefull rapportering och förbättrad vårdkvalitet. Dock har det tidigare varit oklar vilken konkret påverkan detta har haft på patienternas hälsa. I en studie där forskarna har analyserat data från över 200 000 hjärtsviktspatienter i Sverige fann man att de som var registrerade i hjärtsviktsregistret RiksSvikt hade 35 procent lägre risk att dö, jämfört med oregistrerade patienter. Något som förklaras genom att registrerade patienter i större utsträckning fick läkemedelsbehandling.

– Nu visar vi att rapporteringen faktiskt leder till bättre överlevnad hos hjärtsviktspatienter. Det är absolut nödvändigt att regeringens, sjukhusens och klinikernas investeringar i nationella kvalitetsregister fortsätter att öka eftersom det förlänger livet på patienterna, säger Lars H. Lund, docent vid institutionen för medicin på Karolinska Institutet som lett studien

Annons
Annons

Deltagandet i RiksSvikt är frivilligt och vilka patienter som registreras bestäms till stor del av tillgången på personal och resurser vid det lokala sjukhuset.

– Det finns ett flertal vanliga hjärtsviktsbehandlingar som kostnadseffektivt minskar risken för sjukhusvård och död, men de är underutnyttjade, säger Lars H. Lund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.