Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så påverkar snuset ditt hjärta

Trots forskning som visar på flera hälsorisker orsakade av snusning så är det omkring en fjärdedel av alla svenska män som brukar tobaksformen - många dagligen.  Andelen kvinnor som snusar ökar också ständigt. Här är en sammanfattning över de risker som snusare tar.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-27

Påssnus
Annons

På många vis har snusning kommit att ligga i lä jämfört med den mest skadliga formen av tobaksbruk nämligen rökning. Men bara för att rökning kan anses värre är det viktigt att påtala även snusets hälsorisker.

Snus levererar för det första minst lika mycket nikotin till kroppen som rökning och leder ofta till ett starkt beroende. 

Ökar risk för cancer

 

Annons
Annons

Förutom tobak, tillsatta smakämnen, salter och fukt innehåller snuset även så kallade tobaksspecifika nitrosaminer. Dessa har enligt forskning visat sig öka risken för bland annat bukspottkörtelcancer. Vissa undersökningar visar också på att det finns en koppling mellan snus och cancer i magsäck och matstrupe.

De komponenter som är mest beroendeframkallande i snuset är nikotinet. Giftet tas upp av blodkärlen i munhålan och når hjärnan inom några minuter. Nikotinet ger en omedelbar höjning av blodtryck och hjärtfrekvens vilket givetvis inte är speciellt bra. Dessutom stressas ämnesomsättningen av nikotin genom ökad insöndring av adrenalin och andra stresshormoner.

Olämpligt vid kärlkramp 

Om man behandlas för högt blodtryck motverkar samtidig snusning behandlingens syfte. Om man drabbas av en hjärtinfarkt är risken att dö större för en snusare än för icke tobaksbrukare. Studier har också visat att blodkärlens förmåga att vidga sig nästan halverats hos personer som snusar. Har man kärlkramp, angina pectoris, eller lätt får vita fingrar i kyla är snusning direkt olämpligt!

Att blodkärlen förmår vidga sig är oerhört viktigt, speciellt vid en kroppsansträngning då hjärtat måste arbeta snabbare för att pumpa ut syresatt blod i kroppen. Diabetiker löper ofta högre risk än andra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, en risk som ökar ytterligare vid snusning.

Annons
Annons

Tandköttet drabbat 

Förutom cancerrisken samt risken för skador på hjärta och kärl är också tandköttet hårt drabbat bland snusare. Snuset får tandköttet att dra sig upp på tandhalsen, som frilägger roten på tänderna vilket orsakar erosioner och missfärgning. Enda sättet att få det att försvinna är att sluta snusa. Frilagda tandhalsar kan ge ilningar och göra det frilagda området mer känsligt för kariesangrepp.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Patric 2020-09-16 16:29 (4 år sen)

    Här står det annat https://tobaksfakta.se/studie-snus-orsakar-inte-cancer-i-bukspottkorteln/

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-27 08:00 (5 år sen)

    Kopplingen mellan snus och cancer är inte bevisad, och tro mig, de har verkligen försökt. Det var anledningen till att varningstexten på snuset ändrades från att snus är cancerframkallande till att det är hälsofarligt. För givetvis är det så, att det bästa är att inte snusa.

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 16:17 (6 år sen)

    Hej,
    Jag har snusat i 44 år och då lössnus, jag märker inte av några större problem mer än att tandhalsarna är blottlagda. Och det är helt fel att de återställs till sitt normala tillstånd, om man slutar att snusa. Visst ökar hjärtfrekvensen men om man är frisk i övrigt så tror jag inte på att det är särskilt farligt att snusa, något måste man få unna sig i livet som börjar bli alltmer hysteriskt hälsoinriktat. Det är farligt att vara ute och promenera också, så egentligen så är snart sagt allt farligt. Hur ska man kunna leva då, när vi ständigt matas om olika hälsorisker från dag till annan? Nej, jag väljer själv att fortsätta med mitt snusande, tror det skulle vara farligare att sluta nu för min personliga del efter så många års snusande.

  • Avatar 2018-02-16 16:51 (7 år sen)

    Mannen har högt blodtryck och äter mediciner. Ändå snusar han. Hur övertyga honom? Även tänder lider....

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-15 20:12 (7 år sen)

    Forskarna drog väl tillbaks rapporten om cancer i bukspotskörteln.? Kopplingen mellan andra sorters cancer är inte heller bevisade?

  • Avatar Tidigare användare 2017-12-4 12:58 (7 år sen)

    Sa ju det


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.