Hjärtsvikt: När Thomas, 52, fick diagnos släppte ångesten
Svårt att andas, yrsel och hosta samt en ångest som tog över, så beskriver Thomas Troedssons tiden innan han fick diagnosen hjärtsvikt. När diagnosen väl var ställd var oron som bortblåst. Idag tänker han knappt på sjukdomen, berättar han.
Hösten 2014 började Thomas få svårt att andas och han hade dessutom fått en märklig hosta. Extra tungt var det på kvällar och nätter eller vid ansträngning, berättar han.
– Typiska astmasymtom, sa de på vårdcentralen. Lite "pipig" i bröstet och så fick jag dåliga resultat på några tester. Så jag fick astmamedicin, säger Thomas.
Trots astmamedicinen kvarstod Thomas andningsproblem och efter en tid gick han därför tillbaka till vårdcentralen.
Skickades till hjärtavdelning
– Då var min läkare på semester så jag fick en ny läkare. Han lyssnade på mitt hjärta och då hörde han blåsljud, säger Thomas.
Thomas fick då en remiss till Helsingborgs hjärtavdelning där de gjorde en ultraljudsundersökning av hjärtat, men på grund av Thomas övervikt var det svårt att få ett bra resultat, berättar Thomas. Han fick därför vänta på en ny tid för att istället göra en undersökning via matstrupen.
Thomas fick dock berättat för sig att man misstänkte hjärtklaffsläckage och att det kunde bli aktuellt med en operation – något som skrämde livet ur Thomas, berättar han.
Ovissheten försämrade den psykiska hälsan
Hosta, tröttheten och andningssvårigheterna kvarstod och Thomas blev sjukskriven. Samtidigt började han må allt sämre psykiskt. Han tänkte på sitt tillstånd dygnet runt.
– Tiden gick och jag blev matade med en massa uppgifter om att hjärtklaffen inte fick jobba och liknande. Ett tag trodde de också att jag hade matstrupsbrock, men undersökningarna gav inga resultat. Jag visste varken ut eller in och mådde jättedåligt, säger han.
– Idag vet jag ju att jag drabbades av någon form av ångest.
Efter undersökningen via matstrupen kunde man slå fast att Thomas hade läckage på hjärtklaffen, men att han bara behövde komma på årliga undersökningar. Och det var på en sådan här undersökning, hösten 2016, som man upptäckte att han hade utvecklat hjärtsvikt.
– Det var inte så roligt att veta, men jag fick ju en förklaring till alltihop. Och då startade man hela den här biten med hjärtsjuksköterska, mediciner och regelbundna undersökningar, säger Thomas.
”Jag tänker knappt på hjärtsvikten”
Men det var inte bara behandlingen som förändrade livet för Thomas. När han fick diagnosen hjärtsvikt släppte även ångesten och oron, berättar han.
– Nu är det borta, nu finns den (ångesten) inte alls.
– Det jag lärt mig är att inte vara så orolig helt enkelt. Inte springa iväg med tankarna innan man vet hundra procent vad det är. Idag är allt betydligt bättre, jag tänker knappt på hjärtsvikten, säger Thomas.
– Nu när man fick riktig vård så känns allt jättetryggt. De tar hand om en och det känns bra. Innan det hände så var allt jättesvårt.
Andfåddheten är dock kvar, men idag har Thomas kontroll över den.
– Jag vet precis hur mycket jag kan anstränga mig, går jag över den gränsen kan det bli rätt så jobbigt. Men sedan måste jag också göra något åt min övervikt.
– Det är liksom a och o, så det måste jag fixa på något sätt. Jag får ju hjärtmedicin, och läkaren säger att den bara hjälper till viss del, sedan måste jag göra resten själv.
Känner du också oro och ångest?
Oro och ångest är vanligt både hos hjärtsviktpatienter, och även hos deras anhöriga. Men det finns olika knep man kan ta till för att lindra sin oro. Här berättar Nasser Ahmadi, specialist i allmänmedicin och kardiologi vid Aleris specialistvård i Göteborg, vad man ska göra och tänka på: Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt
Kommentera denna artikel
Jag har hjärtsvikt och kolesterol på krans kärl. Mitt huvud känns som uppblåst ballong och är yr i skallen.
Ongest är jättejobbigt speciellt på nätterna.
Man kan inte bara glömma att man har hjärtfel. Omöjligt.
Hos körkortsdoktorn fick jag reda på att jag hade ett pipljud på hjärtat som remitterade mig till HeartCenter på Kungsgatan där man efter flera utredningar kom fram till jag behövde byta Aortaklaffen. Ett tag efter klaffbytet började hjärtat gå oregelbundet och leta efter rythmen samtidigt som en orolig klump i halsgropen kändes. Ett tag senare fick jag veta att rythmstörningar ger denna orosskänsla.
Inga har kommenterat på denna sida ännu