Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

6 tips till dig som har eller misstänker flimmer

Förmaksflimmer kan man få då och då, som attacker eller i mer permanent form. Symtom som väcker misstanke om förmaksflimmer är mycket viktigt att ta på allvar. Förmaksflimmer ökar nämligen i sin tur påtagligt risken för hjärtsvikt och stroke och den som lider av förmaksflimmer löper dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med de utan flimmer. Här presenteras några hjälpande råd till dig med eller som misstänker hjärtfelet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-05

6 tips till dig som har eller misstänker flimmer
Annons

Förmaksflimmer är den hjärtrytmrubbning som drabbar allra flest personer. Minst 300 000 svenskar lider idag av sjukdomen – en siffra som dessutom riskerar att växa i och med en allt äldre befolkning. Är du drabbad eller misstänker att du är det? Då är de här sakerna bra att ha med sig. 

Bli varse ditt flimmer

Att upptäcka sitt flimmer är det första viktiga steget. Känner du dig ovanligt trött och andfådd även vid minsta ansträngning eller får du lätt yrsel – då är det läge att låta en läkare undersöka dig. Även smärta i bröstkorgen, eller om hjärtat slår snabbt och oregelbundet är det viktigt att uppsöka vård. Har du akuta symptom, kontakta närmsta sjukhus.

Läs också: Kaffedrickande kopplas inte till förmaksflimmer

Annons
Annons

Ta del av viktig kunskap

 

Att känna till sin egen sjukdom gör en tryggare och innebär också att man lättare kan diskutera behandlingsalternativ med läkaren. Lär dig mer om förmaksflimmer genom att klicka här.

Våga ställa krav

Ibland är det svårt att direkt få den vård som krävs och det gäller att själv stå på sig och ställa krav. Begära basala blodprover, att läkaren presenterar de föreslagna åtgärderna för dig och att du får en långsiktig behandlingsplan.

Annons
Annons

Ha en anhörig som stöd 

Om det finns möjlighet så är det alltid bra att be en närstående följa med till läkarbesöket som stöd. Ibland är det också bra att någon utöver en själv lyssna till råden som ges och som hjälper till att komma ihåg det som sägs.

Ändra livsstil

Vid sidan av behandling med läkemedel eller operation kan du även själv påverka ditt välmående genom din livsstil. Att motionera, minska stressen, äta kostmedvetet och undvika stora mängder alkohol kan få dig att må bättre.

Läs också: Här krossas myterna om förmaksflimmer

Försök tänka positivt

Att se möjligheter och inte begränsningar kan såklart vara lättare sagt än gjort. Men ett positivt tänkande leder sällan till något ont. Det kan därför vara bra – både för drabbade och anhöriga, att ta hjälp av en psykolog eller få stöd genom någon av Hjärt- och Lungsjukas föreningar.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-03-19 12:12 (5 år sen)

    Lider av förmaksflimmer sedan några år och medicinerar enligt läktens ordination, men vill ta upp något som jag tror har samband med attackerna, efter en måltid kan attacken dyka upp med 200/min i ca. 1,5 -2,0 tim. Äter jag lite, eller knappast något är det lugnt. Alltså antar jag att metabolism triggar igång attacken? Tyvärr vill kardiologer inte diskutera
    min ”upptäckt” trots att patienten är utsatt för fenomenet.
    Vore det inte på sin plats att undersöka detta som eventuellt
    samband, speciellt med tanke på att ingen riktigt vet varför sjukdomen finns? Om jag tar Esomeprazol innan måltid så kommer inget anfall! Är metabolism boven i dramat?
    Hoppas på mera forskning inom detta område?!
    Med vänlig hälsning,/Karin

  • Avatar Tidigare användare 2018-10-12 16:29 (6 år sen)

    Har hjärtflimmer,men det förekommer väldigt sällan. Äter Xarelto blodförtunnande och Bisoprolol endast en halv tablett. Fick diagnosen 2014 och har nu haft väldig trötthet både fysikskt och mentalt. Orkar nästan inte gåt med hunden vilket jag gör två ggr per dag.Kollade biverkningar påXarelto och såg att jag hade alla utom blödn ingar. Har lågt blodtryck. Varför måste jag ta Xarelto varje dag när jag mår så dåligt av dem????

  • Avatar Tidigare användare 2018-10-12 13:04 (6 år sen)

    Kände av mitt första flimmer i 45-årsåldern för 20 år sedan. Har ätit olika mediciner och genomgått 3 lungvensablationer utan att bli av med problemet. Äter nu blodförtunnande, Elequis och en betablockare som inte hjälper.
    Tycker att läkarna tar lite för lätt på vad som triggar arytmi och fladder. I mitt fall märkte jag att natten efter en golfrunda då jag alltså rört mycket på armar och överkropp var en trigger. Avstår nu detta och tunga lyft av den orsaken.
    Kanske forskas det för lite på orsakerna till hjärtflimmer och fladder. Tycker det är en brist i så fall. Visste man mer om vad som orsakar problemen hos olika människor kunde man kanske ge en bättre individuell anpassad vård i stället för de generella åtgärderna jag upplever man gör i dag.
    Pacemakerns nytta och kanske insättande i tidigare skede än man gör i dag skulle kanske vara väldigt kostnadseffektiv åtgärd och ge snabbare och bättre bot än att äta dyra mediciner i många år.

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-26 18:17 (6 år sen)

    JAG ÄR 86 ÅR 1917 UPPTÄCKTES FÖRMAKSFLIMMER PÅ EKG SAMTIDIGT
    HÖGT KOLESTEROL ORSAK HYPERTYREOS. TAR 2 ELIQUIS 1M'+1K
    TAR METOPROLOL SANDOX 100 MG 1 PER DAG.+ AMLODIPIN 5MG FICK JAG SLUTA MED PÅ GRUND AV SVULLNA BEN . HÖGT BLODTRYCK.SYNEN ÄR
    MYCKET NEDSATT ORSAK GLAUKOM.FINNS DET HJÄLP MARIANNE JONASSON TACK

  • Avatar Tidigare användare 2017-05-27 02:01 (7 år sen)

    Hej!
    Läste om 70-åringen som hade en oregelbunden puls men ej över 90. Ordination blodförtunnande medel. När jag är ute och cyklar kan min puls ibland ligga på ca 240 slag/min. Den kan vara så hög i upp till 30 min. Har testat med blodförtunnande medel, men har inte märkt någon skillnad. Inget fel på varken min Garmin klocka eller Polar klocka. Båda visar lika höga värde oberoende av varandra. Jag har haft denna höga puls i ca 2 år.

  • Avatar 2017-04-5 15:28 (8 år sen)

    I många länder ger man kosttillskott med Hagtorn som stärker musklerna i hjärtat, Här är en studie:

    http://www.aktivsyn.se/hagtorn.html

    Och här en bipacksedel:
    Kardio stabil:
    http://www.aktivsyn.se/bp_kardiostabil.html

    GMP certifikat som för läkemedel. Skickas, faktura medföljer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.