”Se hela personen och inte bara patienten”
Sjukvården bör sluta se hjärtsjuka som bara patienter och istället se hela människan, det menar Inger Ros är ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
Istället för att kalla det ”patient-centreradvård” bör sjukvården säga ”person-centreradvård”, det menar i alla fall Svenska Hjärtförbundet. Det kan nämligen göra skillnad i hur sjukvården ser på patienten, men även på hur patienter ser på sitt eget ansvar.
– Patient är du den stunden du är inne i vården, men så fort du går ut genom dörren så är du en person som ska leva med sin kroniska sjukdom. Därför behöver man se hela personen och inte bara patienten. Det är också ett budskap till dem som ska jobba med sina kroniska sjukdomar, för att de ska förstå allvaret och ta ansvar över att se till att de mår bättre, säger Inger Ros, ordförande för Riksförbundet HjärtLung, under Kardiovaskulära vårmötet den 11 april 2019.
LÄS OCKSÅ: Viktigt med träning efter kranskärlssjukdom - men få patienter deltar
Guide gör att patienten inte behöver upprepa sig vid vårdmöten
Men oavsett vilket ord man använder så är den viktigaste frågan: Hur kan man få strategi att bli verklighet? Enligt Inger Roos behövs bättre digitala lösningar för att samordna den personcentrerade vården.
Bland annat har Svenska Hjärtförbundet, tillsammans med professionen och olika vårdinsatser, tagit fram patientutbildning och en så kallad hjärt-guide. Hjärt-guiden är en personlig hälsoplan som ska underlätta patientens möten med vården. Genom att använda guiden ska patienten slippa upprepa information under olika möten med sjukvården, istället kommer alltså informationen finnas tillgängligt för alla parter via hjälpmedlet. Idag har 29 sjukhus varit med och tagit fram hjälpmedlet.
– Individer kan med de här hjälpmedlen känna sig mer i centrum och ta till sig mer information för att bättre kunna leva med sina sjukdomar. Vi tror att patienten kan vara medskapare och det kan gagna hela sjukvården och samhället i stort.
Även mer stöd för att nå en modell som kan användas i alla vårdenheter behövs, enligt Inger Ros.
– Jag förväntar mig inte att vården ensamma ska göra allt, det behövs en nationell infrastruktur, säger Inger Ros.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu