Även kvinnohjärtan drabbas av hjärtinfarkter
Varje dag dör drygt 50 kvinnor i Sverige i en hjärt-kärlsjukdom, vilket innebär att det rör sig om fler än 20 000 kvinnor om året. Antalet kvinnor som dör i hjärt- och kärlsjukdomar är lika många som män, men skillnaden är att kvinnor i snitt är tio år äldre när de drabbas.
De manliga hjärtinfarkterna minskar men bland kvinnor står det still, de varken ökar eller minskar i dagsläget. Landets främsta kvinnohjärtexpert, Karin Schenck-Gustafsson, är professor i kardiologi och grundare till världens första genusmedicinska forskningscentrum vid Karolinska Institutet, samt en av grundarna till 1,6 miljonerklubben, menar att detta beror på en rad faktorer.
– Män och kvinnor kan reagera olika och ha olika symtom vid en hjärtinfarkt. De typiska symtomen brukar vara plötsliga bröstsmärtor, smärtor som strålar ut i armarna, händerna, ryggen och i tänderna. Man har ont hela tiden i minst 20 min oavsett om man byter kroppsställning, andas frisk luft, dricker något, säger Karin Schenck-Gustafsson.
Läs även vår faktaartikel om Hjärtinfarkt »
Omkring 20 procent av de kvinnor som drabbas av en hjärtinfarkt känner dock inte av de klassiska symtomen berättar Schenck-Gustafsson.
– Ofta handlar det om äldre kvinnor som även har andra sjukdomar så de tänker inte på att det rör sig om en hjärtinfarkt. De brukar känna sig trötta och andfådda och i dessa lägen är det väldigt viktigt att vårdpersonalen är uppmärksam när en person ringer in och beskriver sin situation.
Trots att det är lika många kvinnor som män som drabbas av en hjärtinfarkt finns det mycket lite könsuppdelad statistik. Den mesta forskningen om hjärtinfarkter är fortfarande gjord på män, men enligt Karin Schenck-Gustafsson finns det en rimlig förklaring till det.
– Jag tror inte att det är ett medvetet val att man undanhållit kvinnor från att ingå i diverse studier utan till stor del handlar det nog om att studier har gjorts på personer upp till 60-års ålder och idag vet vi att de flesta kvinnor som drabbas av en hjärtinfarkt är över 60 år. Kvinnor har helt enkelt hamnat utanför de studier som gjorts på grund av att man inte insett att kvinnor är betydligt äldre när de drabbas. Men självklart behöver man ändå slå ett slag för forskning inom de kvinnliga hjärtinfarkterna.
För bara ett par år sedan var det ett problem att kvinnor prioriterades lägre av ambulans än män och det tog i snitt en timme längre för en kvinna att komma till sjukhus jämfört med en man. Kvinnorna själva dröjde med att söka, de hade ju inte hört talas om att kvinnor kunde få hjärtinfarkt. De fick heller inte smärtstillande läkemedel i lika tidigt skede som en man. Men enligt Schenck-Gustafsson har detta glädjande nog blivit bättre.
– Här har det faktiskt blivit mycket bättre och det är ju jättebra. Men det finns fortfarande mycket att göra, det är till exempel inte ovanligt att kvinnor i högre utsträckning än män hamnar på den allmänna vårdavdelningen än på hjärtintensivvården, vilket ju innebär att de inte riktigt får lika bra vård.
En faktor som kan försvåra diagnosen hos kvinnor är bland annat att kvinnors kranskärl kan se normala ut på kranskärlsröntgen trots att blodproverna visar på hjärtinfarkt. Karin Schenck-Gustafsson berättar också att det är vanligare att kvinnor får hjärtinfarkter som först märks långt efter att den ägt rum, en så kallad ”tyst hjärtinfarkt”.
Orsakerna till att kvinnor och män drabbas av hjärtinfarkt kan vara många, men några av de bäst dokumenterade faktorerna är rökning, stress, högt blodtryck, diabetes, förhöjda blodfetter, fysisk inaktivitet och övervikt. Viktigt att komma ihåg är dock att det går att förebygga en hjärtinfarkt.
– Man bör vara medveten om att det faktiskt går att förebygga sex av tio dödsfall genom att ändra sitt levnadssätt.
Karin Schenck-Gustafsson uppmanar kvinnor, såväl yngre som äldre, att skaffa information om man har anlag i släkten för hjärtinfarkt samt kolla upp om man har högt blodtryck och se över sitt kolesterolvärde.
– Det finns alltså en rad faktorer som ökar riskerna för att drabbas av en hjärtinfarkt och det är sällan det bara är en sak som ligger till grund för om man drabbas. Och detta är omständigheter som samtliga bör ta i beaktning. Är det däremot så att man är drabbad får man ta till sig det och ändra sin livsstil, om man är rädd om sitt liv, säger Karin Schenck-Gustafsson.
En av de absolut största bovarna när de kommer till kvinnohjärtinfarkter är rökning.
– Tyvärr är det väldigt många kvinnor som röker och detta försämrar dramatiskt en kvinnas hälsa, och hon löper utan tvekan större risk att drabbas av en hjärtinfarkt, konstaterar Schenck-Gustafsson.
Kommentera denna artikel
Låter precis som min mor, 92, som haft ont i bröstet, men tolkats som helt andra prsaker tills en ung sjuksköterska tyckte man skulle ta EKG.
Inga har kommenterat på denna sida ännu