Toxoplasmos under graviditeten
Toxoplasmos är en parasitinfektion som kan påverka fostret om mamman smittas under graviditeten. Huvudvärd för parasiten är katt, framför allt ungkatter.
Vad är toxoplasmos?
Toxoplasmos är en sjukdom som orsakas av en parasit som kallas Toxoplasma gondii. Infektion med denna parasit har ofta endast lite symtom eller upptäcks inte alls. Vissa personer får lätta influensaliknande symtom som trötthet, muskelsmärta, ledsmärta, huvudvärk, halsont och svullna lymfkörtlar.
Hos gravida personer som inte har haft toxoplasmos tidigare kan smitta med parasiten ge en allvarlig infektion hos fostret och leda till missfall eller fosterskador, exempelvis kognitiv funktionsnedsättning, cerebral pares, epilepsi, synnedsättning och/eller hörselnedsättning.
Detta är sällsynt med toxoplasmos hos foster i Sverige. Vid en undersökning av närmare 41 000 mammor i Stockholm och Skåne upptäcktes tre fall av medfödd toxoplasmos.
Smitta
Toxoplasmaparasiten finns överallt i naturen, både hos människor och djur. Den är vanligare i varma, fuktiga klimat – vanligare i södra än i norra Sverige och ännu vanligare i Sydeuropa. Toxoplasmaparasiten smittar från djur till människor, men inte mellan människor (förutom från mamma till foster). Huvudvärd för parasiten är katt, framför allt ungkatter.
I en svensk studie fann man att 14 procent av gravida i Stockholm och 25 procent av gravida i Skåne hade haft infektion med toxoplasmos redan före graviditeten. Det är om mamman får toxoplasmainfektion för första gången under graviditet som det finns risk för att fostret infekteras.
Om mamman blir smittad under graviditeten är det störst risk att smittan överförs till fostret under slutet av graviditeten. Det är dock under den första delen av graviditeten som det är störst risk att fostret skadas om det smittas.
Diagnos
Blodprov som mäter antikroppar kan visa om man har sjukdomen. Eftersom blodet mäter om antikroppar mot toxoplasma har bildats tas det tidigast två till tre veckor efter att man smittats. Toxoplasmainfektion hos fostret kan diagnostiseras genom fostervattenprov. Det går också att undersöka moderkakan och navelsträngsblodet avseende toxoplasma i samband med fölossningen.
I Sverige rekommenderas ingen allmän screening för toxoplasmos bland gravida personer. I vissa länder, där toxoplasmos är vanligare och mer smittsam, görs sådan screening.
Behandling av toxoplasmos
Läkemedelsbehandling
Toxoplasmos hos gravida kvinnor och nyfödda ska behandlas. Ofta ges en kombination av läkemedel som har bra effekt. Läkemedlet kan inte ta bort eventuella skador som fostret redan har fått, men kan minska risken för ytterligare skador. Behandlingen sker i samråd med gynekolog och infektionsläkare.
Förebyggande åtgärder
Om man är gravid kan man följa nedanstående råd för att undvika att bli smittad.
- Tvätta händerna efter kontakt med jord, sand och katter.
- Använd gummihandskar vid risk för kontakt med kattavföring, exempelvis vid byte av sand i kattlådan. Kattlådan bör tömmas dagligen.
- Ät inte rått eller rosa kött; framför allt inte gris eller lammkött men undvik även nötkött.
- Köttet bör ha varit nedfryst till -20 °C under 3 dygn eller värmt till >66 °C (tills det har ändrat färg).
- Skölj frukt och grönsaker noga.