Sex under graviditeten
Vad händer med kroppen när du blir gravid? Det här bör du veta om sex under graviditeten.
Är det säkert att ha sex under graviditeten?
Så längre graviditeten utvecklar sig normalt kan du ha sex så ofta du vill under hela graviditeten. En normal graviditet är en graviditet med låg risk för komplikationer som missfall och för tidig förlossning. Om du däremot har haft flera sådana händelser under tidigare graviditeter (till exempel upprepade missfall) är risken för komplikationer större.
Dock kan det vara så att lusten att ha sex inte är lika stor under hela eller delar av graviditeten. Hormonförändringar, trötthet och illamående kan minska sexlusten för vissa under den första trimestern. Under den andra trimestern ökar blodtillströmmen till könsorgan och bröst, vilket kan öka lusten att ha sex igen. I den tredje trimestern kan dock viktökning, ryggsmärtor, ömma bröst och andra besvär på nytt dämpa lusten att ha sex. Många kvinnor tappar också lusten att ha sex mot slutet av graviditeten då tankarna kretsar kring den kommande förlossningen och förväntningarna på att bli mamma. En del känner att sex blir obehagligt när magen blir större. Det är viktigt att du och din partner är öppna och pratar om detta. Ni kanske bör hitta andra former av intim samvaro under en period? För andra kan det vara på motsatt sätt: att slippa oroa sig för preventivmedel, i kombination med en upplevelse av större närhet till partnern kan göra att man njuter mer av sex.
Ökar sex risken för missfall?
Många par är oroade för att sex tidigt i graviditeten kan leda till missfall. Det finns det dock ingen anledning att tro. Tidiga missfall beror vanligtvis på kromosomfel – fel i arvsanlagen – eller andra problem i fostrets utveckling, som inte har något att göra med vad du gör eller inte gör.
Kan sex skada fostret?
Nej inte direkt. Fostret skyddas av fostervattnet inne i livmodern. Dessutom hindrar starka muskler i livmoderhalsen att fostret pressas eller glider ut ur livmodern. Ingången till livmodern är också stängd, med en kraftig slempropp som förseglar livmodern och skyddar mot infektion. En penis eller annat mjukt föremål kommer inte komma i kontakt med fostret.
Finns det positioner man bör undvika under graviditeten?
Allteftersom graviditeten framskrider och magen blir större kan det vara bra att prova sig fram lite med vad som är den mest behagliga ställningen under sexuellt samlag. Du kanske bör undvika att ligga på rygg under samlaget. Livmodern kan då trycka på de stora blodkärlen (venerna) som leder blodet tillbaka till hjärtat och som sitter nära den bakre delen av buken. Om dessa blodkärl kläms ihop kan du bli yr eller illamående.
Kan orgasm utlösa missfall eller för tidig förlossing?
Orgasmer kan utlösa sammandragningar i livmodern. Dessa sammandragningar skiljer sig dock från de sammandragningar (värkar) som du får under förlossningen. Forskning visar att om du har en normal graviditet kommer orgasmer vid samlag eller i övrigt inte leda till för tidig förlossning eller för tidigt födda barn.
När ska du undvika sex?
Även om de flesta kvinnor kan ha sex under graviditeten utan att behöva oroa sig så kan det ibland vara bra att vara försiktig. Det är sannolikt att läkaren eller barnmorskan varnar dig och din partner för att ha samlag om de är rädda för eller kan påvisa möjliga allvarliga komplikationer med graviditeten. Det kan handla om:
- För tidig förlossning. Om du riskerar att föda för tidigt ska du vara försiktig och kanske undvika samlag de sista veckorna under graviditeten. Denna risk kan föreligga om du tidigare har fött före vecka 37 eller har haft värkar långt innan beräknat förlossningsdatum.
- Blödning från underlivet. Sex rekommenderas inte om det har uppstått en oförklarlig blödning från underlivet tidigt (hotande missfall) såväl som sent i graviditeten (föreliggande moderkaka, för tidig avlossning av moderkakan).
- Svag livmoderhals. Om det under tidigare graviditeter har hänt att din livmoderhals öppnas för tidigt (cervix insufficiens), kan sex medföra risk för missfall eller för tidig förlossning.
- Problem med moderkakan. Om moderkakan helt eller delvis täcker öppningen till livmoderhalsen (placenta previa), kan sex leda till blödning och för tidig förlossning.
- Flerbarnsgraviditeter. Om du bär på två eller fler barn kan det hända att läkaren råder dig att inte ha sex sent i graviditeten för att undvika att förlossningen inleds för tidigt. Det finns dock ingen forskning som visar att det finns något samband mellan sex och för tidig förlossning hos tvillingar.
Du bör dessutom undvika sex med en partner som kan ha en sexuellt överförbar sjukdom. Om du blir smittad kan sådana sjukdomar i vissa fall överföras till barnet med allvarliga konsekvenser.
Ska partnern använda kondom?
Om du utsätts för smitta av sexuellt överförbara sjukdomar i graviditeten ökar risken för infektioner som kan påverka graviditeten och barnets hälsa. Om du är med en ny sexualpartner under graviditeten kan det vara bra att använda kondom.
Om jag inte vill ha sex?
Det finns mer i en sexuell relation än samlag. Prata om dina behov med din partner på ett öppet och kärleksfullt sätt. Om du av olika anledningar inte vill ha sex kan ni istället försöka med kel, kyssar eller massage.
Din partners lust att ha sex kan också öka eller avta under graviditeteten. En del partners känner större närhet till sin gravida partner och glädjer sig över förändringarna som sker med hennes kropp och upplever en ökad sexuell lust. Andra kan uppleva nedsatt lust på grund av att de oroar sig för förändringarna i och med att de ska bli föräldrar, på grund av oro kring mammans eller det ofödda barnet hälsa eller på grund av att den sexuella dragningen minskas.
När kan jag börja ha sex igen efter förlossningen?
Oavsett om du har en normal förlossning eller blir förlöst med kejsarsnitt så behöver kroppen tid på sig för att hämta sig efter förlossningen. Många läkare rekommenderar att vänta i sex veckor innan man börjar att ha sex igen. Det ger livmoderhalsen tillräckligt med tid för att slutas igen eller för att eventuella sprickor i förlossningskanalen ska läka.
Om du är för öm eller trött för att tänka på sex kan det intima umgänget ske på andra sätt. När du är redo att ha sex igen ska du starta långsamt och använda en pålitlig preventivmetod (vid heterosexuellt samlag).