Normal graviditetsklåda
Klåda är inte ovanligt under graviditeten. I de flesta fall rör det sig om normal graviditetsklåda, men det är viktigt att utesluta underliggande sjukdom.
Vad är normal graviditetsklåda?
Graviditeten leder till normala (fysiologiska) förändringar i huden. Förloppet av kroniska hudsjukdomar kan förändras under graviditeten och det finns även hudsjukdomar som är specifika för graviditet. Utöver utslag är klåda det vanligaste symtomet vid dessa hudtillstånd.
"Normal" graviditetsklåda är vanlig. Cirka 5 % av alla gravida besväras av klåda under graviditeten. Klåda i huden uppstår på grund av fysiologiska förändringar. Torr hud och ökade spänningar i huden är vanligast. Höga koncentrationer av graviditetshormoner bidrar troligen också.
Symtom
Typiskt för fysiologisk klåda är att det inte finns några utslag, bortsett från torr hud och rivmärken på grund av klådan. Graviditetsrelaterade hudsjukdomar däremot har ofta karakteristiska utslag.
Orsak
Klåda under graviditet kan orsakas av normala hudförändringar, hudsjukdomar eller graviditetsrelaterade invärtesmedicinska sjukdomar.
Diagnos
Normal graviditetsklåda är den vanligaste orsaken till klåda under graviditeten. Diagnosen ställs genom att utesluta andra orsaker till klåda under graviditeten.
Ett kliande utslag utesluter graviditetsklåda – vanliga förklaringar är då atopiskt eksem, allergiskt kontakteksem eller i vissa fall psoriasis – sjukdomar som kvinnan sannolikt haft redan innan hon blev gravid. Svår klåda på buken med utbrott av röda prickar och blåsor kan vara en ofarlig hudsjukdom (PUPPP – Pruritic Urticaria Papules and Plaques of Pregnancy) som försvinner efter förlossningen. Större blåsor kan vara förenliga med hudsjukdomen graviditetspemfigoid.
Hos en del gravida kvinnor är orsaken till klådan trånga gallgångar i levern (intrahepatisk kolestas). Tillståndet orsakar klåda unde de sista tre månaderna, som typiskt är mest intensiv i handflator och på fotsulor och värst på natten. Blodprov kommer att visa förhöjda levervärden, gallsyror.
Akut fettlever under graviditeten är ett sällsynt tillstånd. I Sverige förekommer cirka tio fall per år. Tillståndet utvecklar sig snabbt, under några få dagar, till allvarlig leversvikt karakteriserat av nedsatt allmäntillstånd, illamående, hudklåda, tilltagande dålig aptit och gulsot.
Kroniska leversjukdomar som virushepatiter, primär biliär cirros och primär skleroserande kolangit ger också besvärlig hudklåda.
Behandling
Det bästa sättet att behandla kliande hud på under graviditeten är att använda rikligt med fuktighetsbevarande kräm och att inte låta huden torka ut.
Om kvinnan använder fuktighetsbevarande kräm, ska hon se till att smörja in sig precis efter att klivit ur duschen/badet medan huden ännu är fuktig. Det gör att det blir lättare för huden att absorbera mer av den fuktighetsbevarande krämen och lindrar klådan bättre än om huden smörjs när den är torr. En del hävdar att om kvinnan smörjer in huden på buken med fuktighetsbevarande kräm kan det bidra till att minska risken för hudbristningar och/eller deras omfattning.
Det kan vara aktuellt att använda klådstillande medel, antihistaminer. Ta upp det med läkare.
Prognos
Prognosen för normal graviditetsklåda är god. Tillståndet går över kort efter förlossningen och ökar inte risken för att andra sjukdomar uppstår senare.