Graviditet och alkohol
Under graviditeten bör man inte dricka alkohol.
Är det farligt att dricka alkohol under graviditeten?
Det går inte att ange en säker nedre gräns där man vet att alkohol inte påverkar barnet. Därför bör gravida inte dricka någon alkohol alls, och man bör tänka över sina alkoholvanor redan när man försöker bli gravid.
Vad händer när den gravida dricker?
När man dricker alkohol tas den snabbt upp i blodet. Fostret får näring från mammans blod, genom moderkakan och navelsträngen. Efter bara ett fåtal minuter blir det samma andel alkohol i barnets blod som i mammans blod. Hos mamman bryts alkoholen gradvis ned genom att levern omvandlar den till acetaldehyd och därefter till ofarlig ättiksyra. Fostret har en omogen lever och har ännu inte en fullt utvecklad förmåga att bryta ned alkohol. Det innebär att en tid efter alkoholintaget har fostret faktiskt högre promille än mamman och berusningen varar också längre.
Vilken effekt har alkohol på fostret
Fostrets hjärna utvecklas under hela graviditeten, men de största och viktigaste förändringarna sker tidigt i graviditeten. En rad läkemedel och sjukdomar, som till exempel röda hund, kan ge allvarliga hjärnskador om fostret utsätts tidigt i graviditeten. Även när det gäller alkohol är hjärnan mest känslig för skada under de första månaderna. Problemet är att man inte vet hur mycket eller hur lite som ska till för att skador ska ske.
Risken för skada ökar ju mer och oftare mamman dricker alkohol under graviditeten. Skador som barn kan få av alkohol under graviditeten går från koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem till hjärnskador och allvarlig utvecklingsstörning.
Vid hög alkoholkonsumtion under graviditet kan barn få så kallat fetalt alkoholsyndrom. Detta karakteriseras av ansiktsförändringar med ögon som sitter långt från varandra, platt näsa och förändrad läpp. Dessutom har de flesta en intellektuell funktionsnedsättning, och många har missbildningar i de inre organen.
Alkoholkonsumtion hos gravida
Om man har druckit alkohol i graviditeten för att man inte visste att man var gravid, eller för att man inte kände till riskerna med att använda alkohol under graviditeten är råden entydiga: Det viktigaste är nu att man inte dricker alkohol under resten av graviditeten. Varje dag man låter bli att dricka alkohol bidrar man till att ge barnet en bättre start.
Alkohol och amning
Modersmjölken får efter en kort tid samma alkoholinnehåll som mammans blod. Eftersom modersmjölken dricks – och inte går direkt över i barnets blod – är den alkoholmängd barnet får i sig mycket liten och i praktiken utan betydelse vid sporadisk och liten konsumtion. Om mamman dricker alkohol varje dag kan barnet dock påverkas, bland annat på grund av att barnet bryter ned alkoholen långsammare. Om alkoholhalten hos mamman överstiger 0,5 promille har man visat att detta hämmar utdrivningen av mjölken och gör det svårt att tömma bröstet. Mjölkens lukt förändras också, vilket leder till att barnen slutar suga snabbt. Det är därför bra att vara återhållsam med alkohol även när man ammar.