Föreliggande moderkaka
Föreliggande moderkaka eller placenta previa är ett tillstånd där moderkakan (placenta) helt eller delvis täcker den inre livmoderöppningen.
Vad är föreliggande moderkaka?
Föreliggande moderkaka eller placenta previa är ett tillstånd där moderkakan (placenta) helt eller delvis täcker den inre livmoderöppningen.
Vid rutinultraljudsundersökning under graviditetsvecka 18–20 är moderkakan föreliggande hos 1–2 procent. Hos de allra flesta förändras moderkakans läge i förhållande till inre livmoderöppningen när livmodern växer, så att föreliggande moderkaka endast kvarstår hos 10 procent av dessa under den senare delen av graviditeten.
Symtom
Typiska symtom på föreliggande moderkaka är plötsliga blödningar från vagina utan smärta eller sammandragning av livmodern. Tendensen till blödningar ökar vid slutet av graviditeten eftersom livmoderns nedersta del då utvidgar sig. Blödningen kan utlösas av samlag eller sammandragningar av livmodern. Första gången det blöder kan också vara under förlossningen.
Orsak
Föreliggande moderkaka kan bero på att det befruktade ägget fäster sig för långt ner i livmodern. En annan orsak kan vara att moderkakan är ovanligt stor, som vid flerbördsgraviditet.
Risken att utveckla föreliggande moderkaka ökar med ålder över 35 år hos mamman, tidigare kejsarsnitt och om mamman tidigare har haft föreliggande moderkaka.
Diagnos
Ofta upptäcks föreliggande moderkaka vid rutinmässig ultraljudsundersökning under graviditetsvecka 18–20 veckan. Då planeras för uppföljande ultraljud för att se om föreliggande moderkaka kvarstår senare i graviditeten.
Behandling
Om föreliggande moderkaka kvarstår i slutet av graviditeten bör man undvika ansträngning, tunga lyft och samlag då det kan orsaka sammandragningar och blödning.
Förlossningsavdelning ska kontaktas vid blödning från slidan, smärta eller regelbundna sammandragningar. Om blödningen är stor ska man ringa ambulans och meddela att man har föreliggande moderkaka. Vid stor blödning finns risker både för mamman och barnet och det är därför viktigt att man snabbt kommer till sjukhus.
De flesta komplikationerna för barnet vid föreliggande moderkaka är kopplade till förtidig förlossning. Vid en blödning under graviditeten kan det vara nödvändigt både att ge värkhämmande medel – om förlossningen hotar att börja tidigt – och kortison för att påskynda barnets lungmognad.
Om moderkakan täcker öppningen till livmodern helt måste barnet förlösas med kejsarsnitt. Om moderkakan endast delvis täcker öppningen kan många föda vaginalt.
Vid större blödningar måste akut kejsarsnitt göras på grund av risken för både mammans och barnets liv.
Prognos
I de flesta fall är prognosen god, oavsett om man föder vaginalt eller med kejsarsnitt. Allvarliga och livshotande komplikationer för mamman är sällsynta. Prognosen för barnet är god, men av betydelse är förstås om barnet föds för tidigt, och om tillståndet följs upp och snabb behandling ges vid eventuell blödning.