Bäckensmärtor vid graviditet – foglossning
Bäckensmärtor vid graviditet är ett ganska vanligt problem. I de flesta fall går symtomen tillbaka efter förlossningen, men en del har ont även efter graviditeten.
Vad är foglossning?
Bäckenet består av flera ben. Normalt är de tre stora lederna – symfysen och de två sacroiliacalederna – i bäckenet stramt förbundna med ledband som förhindrar rörelse. Vid graviditet blir lederna i bäckenet mer rörliga. Detta sker som en naturlig process för att bäckenet skall kunna sträckas och ge efter under förlossningen. För vissa gravida kvinnor kan rörligheten mellan de olika bäckenbenen utlösa smärta som är särskilt framträdande vid belastning.
Bäckensmärta vid graviditet (foglossning, symfyseolys) är relativt vanligt. Cirka 15 % rapporterar bäckensmärtor under den senare delen av graviditeten. Bäckensmärta är den vanligaste orsaken till sjukskrivning under graviditeten.
Symtom
Typiska besvär är smärta över i området runt bäckenet vid belastning. Smärtan kan sitta på fram- eller baksidan av bäckenet och stråla ut till ljumskar och ner i benen. Smärtan kommer typiskt vid gång eller i stående. Rörelser som är särskilt svåra är till exempel att resa sig upp eller gå i trappor. Känsla av att bäckenet är instabilt är vanligt.
Smärtorna ökar ofta under dagen och blir värre vid byte av ställning. Det är också vanligt att symtomen börjar tidigare och tidigare för varje graviditet. Ibland förekommer bäckensmärtor redan under graviditetens första tre månader.
För kvinnor som lider av foglossning handlar det om mycket mer än själva smärtan. Det kan påverka kvinnans hela vardag. Vissa orkar bara arbeta korta pass, eller kan bara gå korta sträckor, och en del får dålig nattsömn.
Orsak
Hormonella förändringar under graviditeten spelar troligen en viktig roll. Man tror också att assymetriskt rörelsemönster i sacroilicalederna baktill i bäckenet och slappa ledband kan ha betydelse.
Riskfaktorer för bäckensmärta vid graviditet är tidigare ryggsmärta, högt BMI, symtom på depression, låg ålder, låg utbildning och tungt arbete.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Diagnos
Diagnosen baseras på beskrivningen av smärtorna – var de sitter, hur starka de är och hur de varierar – samt på kroppsundersökning.
Röntgenbilder eller annan bilddiagnostik behövs oftast inte.
Behandling
Egenbehandling
Vid bäckensmärtor under graviditeten är anpassning av vardagen den viktigaste strategin.
Det är individuellt hur mycket och vilken slags aktivitet som ger smärta. För många kommer smärtorna med en tidsfördröjning efter belastning. För en del fungerar det bra att vara mer stilla än i vanliga fall.
Bra viloställningar kombinerat med anpassad aktivitet rekommenderas. Om smärtorna kommer i stående ska man försöka sitta mer. Man kan till exempel sitta på en hög pall vid matlagning, sitta på en stol när man tömmer diskmaskinen, ta sittpauser när man är ute eller går i affärer. Att variera mellan sittande och stående kan vara bra för många.
Om arbetsuppgifterna utlöser smärtorna kan man behöva få anpassade arbetsuppgifter. Om inte detta hjälper kan i vissa fall sjukskrivning vara nödvändigt.
Jämn belastning på båda benen är viktigt. Detta uppnås genom att stå med vikten jämnt fördelad på båda benen och att gå med korta steg. När man ska vända dig i sängen, är det bra att knipa ihop i bäckenbotten och sedan dra sig runt med benen ihop. Att sitta med korsade ben är inte bra om man har foglossning.
När man bär saker bör vikten fördelas jämnt över armarna, man bör bära saker nära kroppen. Användning av ryggsäck kan rekommenderas.
Fysioterapi och träning
En del kan bli hjälpta av rådgivning hos en fysioterapeut. Man kan få ett individualiserat träningsprogram som inte ger smärtor. Detta minskar inte alltid smärtorna, men kan vara bra för att stärka muskulaturen så att man snabbare blir bättre efter förlossningen.
Vissa kan bli hjälpta av bälte eller korsett som pressar ihop höfterna. En del behöver använda kryckor, men användning av kryckor under längre tid bör undvikas eftersom det kan försvaga musklerna i rygg och bäcken, vilket senare kan öka och förlänga smärtan.
Akupunktur kan också ha effekt mot bäckensmärtor under graviditeten.
En del klarar att genomföra viss fysisk träning även med bäckensmärtor under graviditeten. En del har smärtor när de går, men inte när de cyklar. Simning kan också vara ett bra träningsalternativ. Vattengymnastik har visat goda resultat i några studier.
Prognos
Bäckensmärtor vid graviditeten försvinner nästan alltid efter förlossningen. I en stor svensk studie var nästan alla bra vid efterkontroll efter tolv veckor. De som har haft mycket svåra bäckensmärtor under graviditeten har störst risk att få långvariga besvär, särskilt om det också har ångest och depression.