Uppdaterade råd om parasiten toxoplasma
Genomstekt kött från lamm, gris och vilt har sedan tidigare ingått i råden om toxoplasma för gravida. Nu utökas råden och omfatta även nötkött, skriver Livsmedelsverket.
Om en kvinna, som inte är immun mot toxoplasmainfektion, blir smittade under graviditeten kan toxoplasma skada barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar.
Lammkött och katters avföring kan smitta
Toxmoplasma parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Enligt Livsmedelsverket anses lammkött vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Man kan också smittas vid kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.
För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Det som är nytt i de uppdaterade råden är att även nötkött bör genomstekas. Risken att smittas av toxoplasma genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men om man äter ett mer lättstekt blodigare nötkött är smittorisken högre.
Den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit kan dock använda sig av frysen.
- Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
- Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/parasiter/toxoplasma/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu