Sömnproblem under graviditet
Under sista tredjedelen av graviditeten upplever många blivande mödrar att de har svårt att sova. Det kan antingen röra sig om problem med att somna, med att ligga bekvämt, ryggsmärtor eller om jobbiga intensiva drömmar och mardrömmar.
Efter att man har varit trött och sovit mer än man brukar i början av graviditeten, sker det ofta en förändring på grund av de många fysiska förändringar som blir så utpräglade under den sista tredjedelen av graviditeten.
Det finns många både fysiska och psykiska faktorer, som kan störa din sömn, till exempel:
- Kramper i vaderna.
- Andfåddhet och kraftig hjärtklappning.
- Behov av att kissa.
- Att du har ett mycket aktivt barn i magen, som sparkar och sparkar, och som är expert på att sparka precis på urinblåsan eller på en annan öm punkt.
- Besvär med att vända och vrida dig i sängen för att du tar mer plats än vanligt.
- Smärtor i ländryggen.
- Fler och intensivare drömmar än vanligt.
- Mardrömmar som du kommer ihåg bättre än annars.
- Nervositet inför födseln.
- Bekymmer om barnet och om det är normalt.
Det är helt normalt att detta förekommer vid en graviditet. Det går självklart över när du har fött, men under tiden kan du själv göra en del för att få mer behagliga nätter.
Vad kan du göra?
Kramper
Om du har kramp i vaderna kan du pressa fötterna hårt mot sänggaveln. Har sängen inte sänggavel, måste du gå upp ur sängen och helt enkelt stå på det ben som du har kramp i. Kalkbrist kan förvärra vadkramper, så var uppmärksam på att du får i dig tillräckligt med kalk, till exempel genom mjölkprodukter. B-vitamin kan också avhjälpa kramp i vaden. En extra kudde under benen eller höjd fotända på sängen minskar svullnaden i benen och förbättrar cirkulationen. En del blir hjälpta av att använda stödstrumpor.
Andfåddhet och hjärtklappning
Andfåddhet eller hjärtklappning som uppstår av ökad blodvolym och ökat arbete för hjärtat, kan minskas genom att du alltid har ett normal blodvärde. Om du exempelvis har lågt blodvärde måste hjärtat arbeta hårdare för att transportera nog med syre ut i kroppen. Se då till att du får i dig tillräckligt med järn. Du kan också sova med en extra kudde under huvudet. Det underlättar dessutom för hjärtat om du sover på sidan. Det är ett sätt att undvika tryck på de stora venerna i hjärtat.
Kissar ofta på natten
Du kommer att kissa oftare om nätterna ju längre fram i graviditeten du kommer. Det beror på att barnet växer. Ju större det blir, desto mer trycker det mot urinblåsan, som därför inte kan vara lika fylld som annars. Du kan prova att inte dricka alltför sent om kvällen. Det kan kanske hjälpa lite, men att helt undvika nattkissande kan du nog inte. Det kan också vara bättre att ligga på sidan än på ryggen. Om du får ont eller sveda efter det att du har kissat, har du kanske fått urinvägsinfektion. Då ska du ta ett urinprov hos din barnmorska eller på vårdcentralen.
Svårt att vända sig i sängen
Ju större du blir, desto svårare kan det vara att vända sig i sängen. Om du har stora problem, kan du överväga att köpa ett vändlakan. Det är ett lakan som ligger dubbelt över mitten av din säng. Vändlakanet har två blanka glatta sidor som vänder sig mot varandra. När du vänder dig glider de två glatta sidorna mot varandra och det underlättar vändningen.
Smärta i ryggen
Om du har smärtor i ländryggen är det mycket viktigt att du placerar dig bra i sängen. Det kräver att du skaffar några fler kuddar. Använd de extra kuddarna till att ligga så avlastande som möjligt. Ha en kudde under magen, en mellan benen och en stabil kudde som stöd för ryggen.
Generellt är det bäst för dig att ligga på sidan med böjda knän och ben när du är gravid. Då undviker du att barnet trycker på de stora venerna som för blodet tillbaka till hjärtat. Det är också bättre för den nedre delen av ryggen att ligga på sidan.
Drömmar och mardrömmar
Drömmar och mardrömmar kan vara mer intensiva och besvärande under graviditeten, eftersom många kvinnor plötsligt kan komma ihåg mer av sina drömmar. Bara det att befinna sig i ett tillstånd som är annorlunda, som en graviditet naturligtvis är, skapar mycket mer material för det undermedvetna att arbeta med. Det är ofta en hjälp att ha någon som du kan tala med om dina drömmar. Det kan ofta göra dem mer förståeliga och kanske inte så skrämmande.
Om du känner oro inför förlossningen är det en god idé att gå på en födelseförberedelse kurs av något slag. Där får du veta vad som ska ske med dig och du får lära dig några övningar som kan hjälpa dig under födseln. Dessutom finns möjlighet att ställa frågor. Det är också en god idé att tala med din barnmorska eller läkare om det du är rädd för. Nästan alla kvinnor tänker dagligen på om deras barn är normalt och kan frukta att något är fel.
Jag kan bara inte sova – vad ska jag göra?
Det kan hända att man bara inte kan sova. Det är inte farligt, så länge man inte blir helt utmattad.
Istället för att ligga och vända och vrida sig och förarga sig halva natten, är det mycket bättre att bara gå upp och kanske göra något. Du kan till exempel läsa, lyssna på musik, sticka, sy, surfa på Internet, skriva brev eller något annat. Psykiskt är det mycket mer tillfredsställande att ta ta itu med något istället för att använda krafterna till att förarga sig över sin sömnlöshet. När du har gjort något är det ofta också mycket lättare att somna efteråt. Ha också svalt och mörkt i sovrummet.
Slutligen är det många som har glädje av avslappningsövningar eller att lyssna på lugnande musik.
Om du blir trött på dagen, prova att ta en liten tupplur.
Det kan vara bra att tala med din läkare och barnmorska om problemet, så att de kan hjälpa dig att finna lösningar som passar dig.